Hovedstyret i Norges Bank satte torsdag ned styringsrenta med 0,25 prosentpoeng til historisk lave én prosent. Det betyr blant annet lavere kronekurs, forteller sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank:

1. Importerte varer og utenlandsferien blir dyrere

- Krona har svekket seg 15 øre eller to prosent fra i morges (torsdag, journ.anm.). Det betyr at importerte klær blir to prosent dyrere om seks måneder. Klesbutikkene kjøper inn varer seks til ni måneder i forkant. Det er ikke dramatisk at skoene som nå koster 1000 kroner vil koster 1020 kroner om et halvt år. Det samme gjelder utenlandsferien, den blir litt dyrere fordi krona ha svekket seg. Rentekuttet i dag var forventet og hadde ikke mye å si for valutakursen. Jeg regner med det fører til 4-5 prosents svekkelse. Men det at sentralbanksjefen nå varsler et nytt kutt til høsten var en overraskelse, og gir ytterligere to prosents svekkelse på toppen.

2. Det blir billigere å låne penger

- Bankene har allerede kuttet renta etter at Norges Bank kuttet. For hver million du har i lån betyr det 150 kroner mindre i renteutgifter i måneden etter skatt. Har du et lån på tre millioner utgjør det nesten en 500-lapp i måneden.

3. Billigere lån øker boligprisene

- Jo lavere renta er, jo mer penger får vi til å låne og det vil isolert sett presse boligprisene opp. Men det kom nye tiltak fra regjeringen på mandag mot gjeldsveksten, og nå varsler Finansdepartementet at norske banker må øke den motsykliske bufferen. Det betyr at de må sette av mer kapital bak hver krone de låner ut. Det er åpent om det er nok til å dempe boligprisveksten målt mot inntektsveksten. Problemet er at boligprisene vokser mer enn inntektsveksten, og spørsmålet er om tiltakene er nok til å dempe prisveksten. Det er sterke krefter som trekker den andre veien, i form av et for lite tilbud av boliger og at det er billig å låne penger. Rentenedsettelsen er ikke gode nyheter for dem med sparepenger.

4. Lavere kronekurs gir billigere norske varer i utlandet

- For den eksportrettede oljenæringen er det et kraftig fall i markedet som er problemet, og de må kutte kostnader uansett. Men jo svakere krona er, jo mer hjelper det på å bedre konkurranseevnen. Annen eksportrettet industri opplever at markedet øker, og at de får ti prosent bedre betalt i kroner enn for ni måneder siden. Lønnsomheten øker og det kan bety at aktiviteten øker.

5. Kan redusere arbeidsledigheten

- Det betyr neppe mye for nedbemanningen i oljerelaterte næringer, for den har med aktivitetsnivået i bransjen å gjøre og gjør at kronesvekkelsen har relativt begrenset effekt. Men hvis rentekuttet fører til høyere vekst i forbruket, og dermed økt boligbygging og økt salg i butikkene, kan det gi effekt på ledigheten fordi vi bruker mer penger. Det samme gjelder i eksportindustrien, hvor ti prosent bedre markedsbetingelser kan være med på å begrense økningen i ledigheten.