Daglig leder Fredrik Bergmann med noen av de herreløse syklene som er bragt inn til Falck Redning de siste månedene. Foto: IVAR MØLSKNES

– Sykkeltyvenes kronår var i 2006 da vi registrerte hele 1200 sykkeltyverier. I fjor ble tallet redusert til 900, og i år ser det ut til at vi får et tall i overkant av 600. Det betyr en halvering i løpet av to år, sier daglig leder Fredrik Bergmann i Falck Redning.

Positiv utvikling

Han mener det er flere grunner til den positive utviklingen. For det første er folk blitt flinkere til å låse syklene sine. Mange tar også tohjulingene inn i en bakgård eller inn i hus for å hindre at de blir stjålet.

– Flere sykkeleiere velger også å la seg registrere i Falcks sykkelregister. Det betyr at sykkelen blir utstyrt med et synlig oblat, og det i seg selv kan virke avskrekkende på potensielle tyver. For via oblatet er det lett å fastslå hvem som er sykkelens reelle eier, fortsetter Bergmann.

Et tredje moment kan være den generelle velstandsøkningen, som gjør at brukte sykler ikke har samme attraksjonsverdi som tidligere. Dette ser Bergmann også i den synkende interessen for sykkelauksjoner. Før var det mange om beinet når en herreløs sykkel ble budt frem på de halvårlige Falck-auksjonene. I dag er det ikke så mange som kniver om godbitene. Folk velger heller å kjøpe nytt.

Reiser fra syklene

– Samme tendens kommer til uttrykk når vi blir oppringt av vaktmestre ved studentbyene. Det viser seg at mange studenter ikke gidder å ta med syklene sine når de skal forlate byen etter endt studium. Det er tydeligvis enklere å la kjøredoningen stå igjen, kommenterer Bergmann.

Falck Redning handler på oppdrag av Sør-Trøndelag politidistrikt når de samler inn herreløse sykler rundt om i byen. Tipsene kommer både fra publikum og politiet. På Sluppen blir syklene stående i tre måneder som hittegods, og hvis eieren ikke har meldt seg, blir syklene solgt på auksjon. Er sykkelen registrert, blir eieren raskt varslet.

Går skoene av seg

Falck tar også imot andre typer hittegods. Team Trafikk og TrønderTaxi leverer ting som er lagt igjen i busser og drosjer. Det dreier seg om klær, paraplyer, sko – og til og med barnevogner. Lignende leveranser kommer fra mange av byens utesteder. Også der opplever man at folk går skoene av seg og går barbent hjem!

Etter tre måneder blir de gjenglemte tingene sendt til Fretex.

Foto: Ivar Mølsknes
Mange sekker med gjenglemte klær blir samlet hos Fredrik Bergmann i Falck Redning på Sluppen. Foto: IVAR MØLSKNES