Søndag opplevde en familie at deres hytte i Leksvik brant ned. Dette sjedde mens de bar inn varer, klare for å starte påskeferien. Årsaken til brannen er ikke klar.

For familien fra Møre og Romsdal kom selve påskemarerittet mens de var på hytta. For andre kan det skje mens de ikke er der.  Skjærtorsdag brant ei hytte i Roan ned til grunnen, da familien var borte i forbindelse med et besøk. Samme dag brant ei hytte i Ålen ned. Uansett årsak er det viktig at hytteeierne jevnlig tar sjekk av brannsikkerheten.

Sjekk røykvarsleren

I en undersøkelse foretatt av Norsk Brannvernforening og Tryg Forsikring svarer én av tre spurte at de ikke husker sist de sjekket røykvarsleren, at de sjekker kun en gang per år, eller at det er noen måneder siden sist.

Ofte melder røykvarslere selv fra om det er på tide å bytte batteri. Gjerne da med en kort pipelyd med jevne mellomrom,opptil en måneds tid før batteriet går helt tomt. Om man ikke er tilstede i denne perioden, risikerer man å komme til en hytte uten fungerende røykvarsler.

-Derfor er det svært viktig at alle hyttebrukere sjekker at røykvarsleren fungerer hver gang man tar hytta i bruk, sier administrerende direktør i Norsk brannvernforening, Dagfinn Kalheim.

20 000 mangler godkjent slokkeutstyr

I påsken skal mange brannvesen rundt om i hele landet ut i felten og treffe hyttefolket for en prat om brannsikkerhet. Da vil de også dele ut en plakat i form av en «minihytte» som kan henges opp og gi en oversikt over hva man må tenke på for å unngå brann på hytta.

Den samme undersøkelsen viser at 20 000 norske hytter ikke har godkjent slokkeutstyr.

- Røykvarslere som ikke virker og manglende brannslokker er svært risikabelt, særlig når vi vet at mange hytter ligger avsides til, med dårlig tilkomst for lokalt brannvesen, sier Ole Irgens, kommunikasjonssjef i Tryg Forsikring.

Han oppfordrer alle hytteeiere å utstyre hytta godt med slokkeutstyr, slik at de står bedre rustet til å håndtere et branntilløp.

Ni-punkt sjekkliste

• Sjekk røykvarsler hver gang dere tar i bruk hytta. Test også en gang i året med røyk.

• Bytt batteri ved behov, minimum en gang per år.

• Gå aldri fra levende lys.

• Ikke bruk peis/ovn som tørkestativ.

• Sørg for å håndtere askeavfall på en forsvarlig måte.

• Ikke gå fra hytta med elektriske apparater i bruk.

• Vær ekstra varsom ved bruk av gass. Sjekk utstyr og slanger jevnlig.

• Bruk godkjent installatør når det elektriske anlegget skal utbedres.

• Sørg for å utføre alle bygningsmessige utbedringer iht. plan- og bygningsloven.