Aftenbladet ba Stavanger akuttsenters ledelse om et intervju i forbindelse med Idas sak.

Les første kapittel om Ida her

Dette blant annet på grunn av den indirekte kritikken mot akuttsenteret nedskrevet i journalene ved Stavanger universitetssjukehus. Bufetat region Vest, som er overordnet Stavanger akuttsenter, satte imidlertid ned foten. Årsaken er at Bufetat mente at også Idas mor måtte oppheve taushetsplikten.

Idas ytringsfrihet

For Aftenbladet har det imidlertid vært prinsipielt viktig å holde på at det utelukkende er Ida vi har en avtale med. Ida er 17 år og har hatt partsrettigheter og egen advokat siden hun var 15 år. Generelt er ytringsfriheten for mindreårige sterk og vernet av både Grunnloven og FNs barnekonvensjon. Idas selvstendige rett til å oppheve taushetsplikten overfor Aftenbladet er blitt juridisk vurdert av en lang rekke instanser: Universitetssjukehusene i Stavanger, Haugesund, Bergen og Tromsø. Politidistriktene i Rogaland, Sunnhordland og Haugaland, Hordaland og Troms. Fylkesmannsembetene i Rogaland, Hordaland og Troms. Og barnevernstjenesten i Karmøy kommune.

Alle har konkludert likt: At Ida alene kan oppheve taushetsplikten overfor Aftenbladet.

Bare én etat i Norge har konkludert motsatt: Det statlige barnevernet, ved Bufetat.

Avslaget ble anket av Aftenbladet. Men anken ble avvist av Barne- ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir).

– Streng taushetsplikt

Etter avslaget mottok vi på e-post en uttalelse fra Øistein Søvik, regiondirektør i Bufetat region vest.

«Barnevernet har en streng taushetsplikt. Bufetat kan derfor ikke kommentere konkrete saker. Dersom flere personer i en familie har fått hjelp fra barnevernet, må både foreldre og barn samtykke til at barnevernet utleverer opplysninger til aviser eller andre utenforstående. Etter en juridisk vurdering i Bufetat, med påfølgende klagebehandling i Barne- ungdoms- og familiedirektoratet, er en slik forståelse av taushetsplikten bekreftet. Partene har selvsagt rett til innsyn i dokumenter i en sak som gjelder dem.»

– Lykkes ikke alltid

«Bufetat jobber hele tiden med å forbedre kvaliteten i våre tiltak, og vi opplever at den er høyere nå enn for noen år siden, skriver regiondirektør Søvik.

«Ved utgangen av 2014 fikk over 4000 barn og unge hjelp fra Bufetat på institusjoner og i statlige og private familiehjem. Vi arbeider for å gi alle den omsorg og behandling de har behov for. Likevel lykkes vi ikke alltid, og det beklager vi.»

Øistein Søvik, regiondirektør i Bufetat region vest. Foto: STAVANGER AFTENBLAF