Det er viktig at du leser deg opp på prospekt, egenerklæringsskjema og takstmannens rapport før du drar på visning. Særlig egenerklæringsskjemaet og takstmannens rapport, mener Thomas Bartholdsen, fagdirektør i Forbrukerrådet.

Skal du se en bolig du er interessert i bør du snakke med banken din på forhånd, for boligsalg kan gå fort. Den som ikke har finansieringsbevis i orden har ikke sjans, mener Gorm Kunøe, førstelektor ved Institutt for Markedsføring ved BI.

Bruk gjerne litt tid på å sjekke hva de ulike bankene kan tilby deg av lån og betingelser, og vurder grundig hva du har råd til og er villig til å betale hver måned. Har du råd til at renten øker?

Planlegger du å kjøpe? Dette bør du ha på plass:

- Finansieringsbevis fra banken.

- Prospekt, takstrapport og egenerklæringsskjema for boligen du er interessert i. Det bestiller du i nettannonsen.

1. Hva er viktig?

Vit hva du ser etter. Hva er viktig for deg/dere, og hva er ikke så viktig? Er det parkeringsplass eller størrelsen på kjøkkenet som betyr noe? Det bør være viktigere at vinduene er tette enn at fargen på veggen er riktig.  Er det varme i gulvet? Membran på badet? Er det peis, fungerer den?

2. Høy fellesgjeld

Er det knyttet stor gjeld til bygården? Hvor stor gjeld er for stor for deg/dere? Er husleien håndterbar? Kommer husleien til å øke i nærmeste fremtid, eller er det forhold som tyder på at husleien kommer til å øke?

3. Undersøk dette

Leilighet:

- Bad/våtrom: Er det gjort noe med badet, og er det gjort riktig? Er badet bygget av fagpersoner, og hvem? Er det bygget i henhold til våtromsnormen? Er det membran? Våtrom er et usikkerhetselement, ifølge Trond Bøhlerengen i SINTEF Byggforsk. Dette bør det finnes dokumentasjon på.

- Varmtvann: Er det noenlunde oppgradert varmtvannsbeholder? Er det nytt, eller er det gammelt? Har du en liten varmtvannsbeholder i skapet, eller er det en felles for hele bygården? Sistnevnte er en god løsning.

- Elektrisk anlegg: Det kan være veldig kostbart å måtte gjøre noe med. Hus bygget før f. eks 1970 har gjerne elektrisk anlegg som ikke har kapasitet til å møte dagens behov. Hvor gammelt er det elektriske anlegget? Finnes det en samsvarserklæring fra elektriker? Er anlegget kontrollert? Det er mange gamle leiligheter hvor det er altfor få stikkontakter på grunn av lite kapasitet.

Hus:

- Bad/våtrom: Er det gjort noe med badet, og er det gjort riktig? Er badet bygget av fagpersoner, og hvem? Er det bygget i henhold til våtromsnormen? Er det membran? Våtrom er et usikkerhetselement, ifølge Bøhlerengen i Sintef. Dette bør det finnes dokumentasjon på.

- Elektrisk anlegg: Det kan være veldig kostbart å gjøre noe med. Hus bygget før f. eks 1970 har gjerne elektrisk anlegg som ikke har kapasitet til å møte dagens behov. Hvor gammelt er det elektriske anlegget? Finnes det en samsvarserklæring fra elektriker? Er anlegget kontrollert?

- Isolering: Er huset etterisolert, be om dokumentasjon. Hva skjuler seg bak den fine veggen? Vær oppmerksom på kostnadene knyttet til å holde huset varmt.

- Varmtvann: Er det noenlunde oppgradert varmtvannsbeholder? Er den ny, eller er den gammel?

- Drenering/fukt: Når ble det sist utført drenering? Det som ikke er uvanlig å se, ifølge Trond Bøhlerengen i SINTEF Byggforsk, er at det reklameres for at man bruke kjelleren til boligformål. Noen av disse kjellerne er helt uegnet til boligrom, selv med utført drenering.

- Innredet kjeller: Er det gjort noe i forbindelse med innredning av kjellerrommet? Er det godt nok drenert? Det kan være en tung utgiftspost.

4. Hva lurer du på?

Når du har funnet en bolig du er interessert i: Avklar tvilsforhold fra takstrapport og egenerklæring før du kommer på visning. Vær spesielt oppmerksom på forhold som du bes om å undersøke selv, eller om det hintes om forhold. Be gjerne om å få svarene skriftlig.

5. Kan det være sånn, eller er det sånn?

Still spørsmål til megler hvis noe er uklart, helst skriftlig.  Så slipper du at det blir ord mot ord. For eksempel når det gjelder mulighet for parkering med en formulering som denne; «parkering er mulig på sameiets grunn». Brukes det ord som «kan» eller «mulig», hvor forpliktende er det egentlig?

(Kilder: Gorm Kunøe ved BI, Thomas Bartholdsen i Forbrukerrådet,Trond Bøhlerengen i SINTEF Byggforsk)

Les også: Dette bør du sjekke før du kjøper

Folk sjekker de rareste ting på visning

Kjøpte bolig for 24 mill.  – får 1.830.000 kroner for skader

Se hva de fant i den «strøkne» leiligheten til over 8 millioner kroner

Unge kjøper egen bolig tidligere