IT-tjenesten i Trondheim kommune har bedt driftsleverandøren om å blokkere tilgangen til Ask.fm ved skoler i Trondheim, skriver NRK Trøndelag.

Tjenesten og applikasjonen Ask.fm spredte seg i fjor blant barn og unge. Den var i utgangspunktet et sosialt nettverk hvor man kunne stille hverandre spørsmål, men nettverket utviklet seg til å bli et stort mobbeproblem.

Mobbeoffer til livet sitt

14 år gamle Hannah Smith fra England tok livet sitt i august etter å ha blitt mobbet gjennom Ask.fm i lengre tid. I september ble det kjent at 12 år gamle Rebecca Ann Sedwick hadde endt livet sitt etter å ha fått hatmeldinger gjennom diverse sosiale medier, blant annet Ask.fm. Det er også andre selvmord blant ungdommer som er knyttet til applikasjonen.

Ungdommens bystyre i Trondheim ser problemet som så stort at de har bedt Oppvekstkomiteen i kommunen om hjelp.

– Ask.fm skaper stor uro, det skaper mobbing der man kan operere helt anonymt, og internasjonalt har det vært flere selvmord som kan knyttes til denne siden. Dette er ikke aktivitet som vi ønsker at ungdom skal ha på våre skoler, sier kommitéleder Marte Løvik (Sp) i oppvekstkomiteen til NRK Trøndelag.

Hindrer ikke alle

I avgjørelsen om å stoppet tilgangen skriver rådmannen samtidig at det er vanskelig å stoppe all tilgang til mobbe-nettstedet.

– Det er grunn til å anta at trafikken i hovedsak går fra elevenes private utstyr, og dette er ikke kommunen i stand til å filtrere. Digital mobbing som skjer gjennom elevens eget IKT-utstyr omfattes likevel av IKT-reglementet, og inngrep og sanksjoner kan iverksettes ved brudd på reglementet.

Daglig leder Merethe Clausen Moe ved Barnevakten roser kommunens reaksjon.

– Det er ganske stilig, og jeg tror at ungdommene som bruker dette vil kjenne det som en lettelse at det blir tatt vekk. Jeg vil absolutt oppfordre andre kommuner til å gjøre det samme, sier hun til NRK Trøndelag.