Unge er de første som blir rammet når arbeidsledigheten er på vei opp. Det betyr at det kan være vanskeligere enn på lenge å få sommerjobb, påpeker LOs ungdomssekretær i Sør-Trøndelag, Pål Henriksen Spjelkavik.

– Vi er de som gikk sist inn i arbeidsmarkedet, og vi er de første til å ryke ut. Dette merkes på sommerjobbmarkedet, sier han.

Nå har Spjelkavik snekret sammen fem tips som kan øke sjansen for at du lykkes i jakten på en sommerjobb.

1. Bruk nettverket

Svært mange nordmenn får jobb gjennom noen de kjenner.

– Det er viktig at du ikke bare søker på stillinger som lyses ut, men spør folk du kjenner som har mulighet til å ansette sommervikarer om de vil ansette deg. Dette kan være venner av foreldrene dine, trenere på idrettslag, lærere, tidligere sjefer, osv. Vær kreativ, og husk at det skader aldri å spørre, sier Spjelkavik.

2. Skriv en god søknad

En god søknad skal fortelle arbeidsgiveren hvorfor han/hun skal ansette akkurat det.

–Det er viktig å fortelle hvilke gode kvaliteter du har, og hvorfor du har lyst på akkurat denne jobben. Husk at du har andre kvaliteter enn din formelle kompetanse. Om du er punktlig og omgjengelig, er det ofte minst like viktig å få med, sier Spjelkavik.

3. Lever søknaden rett til sjefen.

Det gjør at sjefen får hilst på deg, og dannet seg et førsteinntrykk

– Møter du opp på arbeidsstedet og leverer søknad og CV direkte til sjefen, vil du mest sannsynlig framstå som ivrig og initiativrik. Om du er ekstra modig, kan du også gjøre dette i bedrifter som ikke har lyst ut stillinger. Det er viktig å by på seg selv når du søker jobb, sier Spjelkavik.

4. Bruk referanser

Har du jobberfaring fra før, kan en anbefaling fra ekssjefen være gull verdt.

– Du krav på å få attest hver gang du forlater en jobb. Om du får en god attest fra en arbeidsgiver, kan det lønne seg å spørre om vedkommende vil være referanse neste gang du søker jobb, sier Spjelkavik.

5. Vær tidlig ute

– Det er fortsatt over en måned til sommerferien starter. Skal du få deg jobb i sommer er det bare å hive seg rundt og komme i gang, oppfordrer Spjelkavik.

Les også: Slik får du en sommerjobb

Les også: Topp-CV på 1-2-3

Les også: Vis ditt profesjonelle «jeg» på Linkedin