Vil bestemme selv: Brannmester Olav Noteng (til høyre) jobber ved Sandmoen brannstasjon, og er enig med Høyre-politikerne Stefan Heggelund og Yngve Brox om at en oppmykning av arbeidsmiljøloven vil gi mer fleksibilitet. På bildet til høyre ser Eirik Gresseth (t.v.), Stig R. Haagensen, Lill Marit Fallrø og Håvard Kringen på en hydraulisk saks. Foto: Morten Antonsen

Høyre viser til turnusordningen til brannmannskapet i Trondheim for å dokumentere at noen ønsker forslaget om en ny og mer fleksibel arbeidsmiljølov velkommen. Nå viser det seg at denne ordningen i dag er ulovlig, siden Fagforbundet kun godkjente den som en forsøksordning i ett år. Særavtalen gikk ut i for et halvt år siden.

– Sier Fagforbundet nei til at vi får fortsette med lange helgevakter så melder jeg meg ut i protest. Vi må kunne få lov å gå i den turnusen vi selv har satt opp, og som samtidig ivaretar sikkerheten, sier brannmester Olav Noteng som også står på nominasjonslista til Trondheim Høyre foran høstens valg. Det er Fagforbundet som i dag må godkjenne særordningen til brannvesenet.

At regjeringen ønsker å endre arbeidsmiljøloven har vakt store reaksjoner, blant annet en politisk streik.

– Det blir sagt så mye feil. Men rammene for fast arbeidstid og overtid ligger fast, og innenfor dem kan du eventuelt jobbe lengre i en periode for å jobbe kortere i andre perioder, sier Høyres talsmann i arbeids- og sosialkomiteen i Stortinget Stefan Heggelund.

Gir bedre sikkerhet

Brann- og redningstjenesten lagde seg sin egen turnus for halvannet år siden. Denne innebærer jobbing både dag, kveld og natt, og i en periode på fire uker jobber alle 24 timer en onsdag og de har en helg hver på 63 timer. Helgevakta starter fredag klokken 17.00 og slutter mandagsmorgen klokken 08.00.

– Dette er en ordning vi har foreslått selv, mer enn 90 prosent av alle ville forsøke. Før jobbet vi annenhver helg, men med denne ordningen får vi tre helger fri i en fireukers periode. Det er en turnus som en mye bedre for oss som privatpersoner, samtidig som den også er bedre for sikkerheten. Vi er i bedre beredskap, fordi vi kan planlegge mer, ha mer fleksibilitet og slik få gjort mer. Vi er pålagt å både trene, øve og hvile innenfor en vakt, men med en kort vakt hvor det også er uttrykninger blir det for liten tid. Med en lang vakt er at vi kan organisere bedre, alt etter når det er utrykninger, sier Noteng. På den nye brannstasjonen på Sandmoen har han både treningsrom, seng å sove i, kjøkken og en tv-stue. Det som bekymrer ham er derimot at Fagforeningen skal være skeptisk til ordningen med så lange vakter.

– Ordningen skal evalueres, så skal Fagforbundet bestemmer seg for om vi får fortsette med ordningen. Men vi har fått klare signaler fra forbundet om at de ikke vil akseptere en fortsettelse, sier Noteng. Det reagerer også Høyres Heggelund på.

– De bør slippe å måtte melde seg ut av Fagforbundet for å få den arbeidstiden de selv ønsker. Det er bedre om de går rett til Arbeidstilsynet, som regjeringen ønsker. Det er ikke Youngstorget i Oslo som skal bestemme hvilke arbeidsordning som er best for et lag med brannmenn i Trondheim. Det må de bestemme selv de som vet hvor skoen trykke. Endringene i arbeidsmiljøloven vil både skape større sikkerhet og en mer attraktiv arbeidstidsordning for de ansatte, sier Heggelund.

– Det stemmer at vi ikke har fått evaluert ordningen ennå. Vi er litt på hælen, men nesten alle ansatte her er organisert i Fagforeningen og det var de ansatte selv som ville ha denne turnusen. Vi har sagt vi vil teste den ut i to år, men det er riktig at godkjennelsen bare var på ett år, sier brannsjef i Trondheim Torbjørn Mæhlumsveen.

Ulovlig helgevakt

Fagforbundet sier turnusordningen til brannmannskapet i Trondheim er ulovlig. Stein Guldbrandsen fra arbeidsutvalget i Fagforbundet viser til at arbeidstiden for branntjenesten i Norge, utenom Oslo, er regulert i en særavtale som er inngått innenfor arbeidsmiljøloven.

– Visse forutsetninger må være tilstede for at den ukentlige arbeidstiden kan være 42 eller 48 timer. I Trondheim ble det i 2013 inngått en forsøksordning med ukentlig arbeidstid inntil 63 timer per uke. Fagforbundet sentralt godkjente forsøksordningen. Ordningen var av ett års varighet med utløp september i fjor. Fagforbundet sentralt har ikke mottatt noen ny søknad. Dersom ordningen fremdeles praktiseres er den i strid med særavtalen og således ulovlig, sier Guldbrandsen.

Fagforeningen vil ikke kommentere hva utfallet vil bli dersom en ny søknad kommer.

– Fagforbundet gir dispensasjon fra arbeidstidsbestemmelsene dersom det er forsvarlig og hensiktsmessig. Det er forskjell på yrkesgrupper, og det som kan være forsvarlig for en yrkesgruppe, trenger ikke være det for en annen, understreker Guldbrandsen.

– Vi er kritiske til alt som innebærer en uthuling av arbeidsmiljøloven. De med yrker som krever at de jobber 24/7 må selvsagt jobbe både kveld og helg, men det må skje innenfor lovverket. sier leder i Fagforbundet i Sør-Trøndelag Kristin Sæther.