Det sier lensmann Ulf Ivan Vintervold i Røros etter all dramatikken som oppsto rundt Femundløpet da ekstremværet «Ole» slo til i helgen.

- Hadde ikke mye blitt gjort riktig kunne det ha gått skikkelig galt da uværet slo til for fullt i fjellet lørdag ettermiddag og kveld. sier Vintervold.

Ba politiet om bistand

Han legger til at han tror slett ikke alle løpsdeltagerne på forhånd kunne ha forestilt seg hva slags inferno som faktisk ventet dem.

Selv om arrangørene av Femundløpet i ettertid er blitt kritisert for ikke å ha stoppet løpet tidligere – særlig for juniorklassen, minner han om at beslutningen om å starte løpet ble tatt i samråd med både kjørerne og deres foreldre.

- Beslutningen om å stoppe løpet ble tatt i samråd med arrangørene. De hadde allerede startet leteaksjoner før de tok formell kontakt med politiet og ba om bistand. Situasjonen hadde da utviklet seg så omfattende at de trengte hjelp til å koordinere innsatsen, sier lensmannen.

- Vært ute en vinterdag før

I etterpåklokskapens lys ser han at det kanskje var vel dristig å sende de yngste kjørerne ut i fjellet. Men samtidig ser han at de viste seg godt i stand til å mestre det å grave seg ned og klare seg under ekstreme forhold.

–Jeg har forstått det slik at arrangørene ble advart av meteorologer mot å starte løpet, men samtidig er det jo slik at de aller fleste utøverne har vært ute en vinterdag før. De må ha med utstyr til å sikre både seg selv og hundene under ekstreme forhold, og slik mestring er en viktig del av gamet, sier han.

- Ikke nok å kunne kjøre skuter

Lensmannen understreker at man via GPS hadde oversikt over hvor de savnede befant seg, og at det etter hvert ble mobilisert en omfattende og godt utstyrt letestyrke.

Men under de rådende forholdene var også sikkerheten til letemannskapene en viktig faktor som måtte vurderes nøye.

- Det var ikke nok å kunne kjøre snøskuter, for å si det sånn. Vurderingen av hvem vi faktisk kunne sende ut i fjellet var veldig grundig, sier Ulf Ivan Vintervold.

Glad for at alle kom til rette

Lensmannen ser ikke for seg at det som skjedde utløser noen annen form for etterspill enn at arrangørene nå tar inn over seg det som skjedde og høster lærdom av det.

- Vi har først og fremst lært at det er viktig å ha en veldig god struktur på krisehåndtering, og at det for oss hundekjørere også er viktig å innse at vi er avhengige av bistand utenifra dersom slike situasjoner oppstår. Det innebærer et stort ansvar overfor dem som stiller opp for å hjelpe, og det må vi ta inn over oss.

Det sier daglig leder Karin Wiik i Femundløpet etter helgens strabaser. Hun er først og fremst veldig glad for at alle kom til rette og at ingen ble skadet, og hun berømmer juniorkjørerne for deres opptreden under uværet.

- Juniorene gjorde alt riktig

- Vi visste hvor alle var, at de hadde bra utstyr og gode utsikter til å klare seg bra inntil de kunne unnsettes. Juniorene håndterte situasjonen spesielt god og gjorde alt riktig. De opptrådte med en ro som enkelte kjørere i de eldre klassene kunne ha lært en del av, sier Wiik.

Kan bli omlegginger

Hun forteller at årets evaluering av Femundløp vil skje på to nivåer. Først og fremst vil man se på situasjonen som oppsto og måten man håndterte den på. Dernest vil man i en mer helhetlig vurdering bl.a. se på hvorvidt det for fremtiden må vurderes å legge om løypetraseer for å komme utenom de mest værutsatte områdene.