– Vi ønsker ikke at barna skal kommentere andres utseende, sier Hanna Karoliussen, pedagogisk leder på storbarnsavdelingen i Vestsiden barnehage på Nesodden i Akershus.

Derfor er de ansatte bevisste på hvordan de møter barna når de kommer til barnehagen om morgenen.

- Ved å si «Så hyggelig å se deg» i stedet for å gi komplimenter for utseendet eller fine klær, gjør man ikke forskjell på barna, sier Karoliussen.

Hennes erfaring er at barn i utgangspunktet ikke er så opptatt av utseende.

- Får barn for eksempel forklart hvorfor et av de andre barna ser annerledes ut, eller har spesielle behov, så vil de ikke erte, men vise empati, sier hun.

Dette gjelder for eksempel om et barn har lett CP og går litt rart.

- Vi snakker om at alle er forskjellige, og har nulltoleranse for stygge kommentarer. Vi håper det kan forebygge erting blant barna, sier Karoliussen.

- Noen barn er mer opptatt av det visuelle, og vil gjerne ha på seg rosa kjole i barnehagen, og da kan man kommentere «Jeg ser at du er veldig glad i dag fordi du har på deg den rosa kjolen», foreslår Karoliussen.

LES OGSÅ  Fedre bruker mer tid sammen med barna

- Fokus på utseende er en fase

På Facebook ble det nylig delt en liste med ting en kunne gjøre for å gi sin datter et godt selvbilde. Et av punktene var at man skulle si at hun er vakker. Tidsnok kommer idealene til å overbevise henne om det motsatte, var forklaringen.

Barnepsykolog Malin Bergström mener at man ikke skal være redd for å si at barnet er vakkert, men gjør oppmerksom på at man ikke skal la utseendet få for stor betydning.

Bergström mener alle barn går gjennom en fase der utseendet spiller stor rolle. I førskolealderen handler utseendet om å finne en kjønnsidentitet, men også om å passe inn og finne sin rolle i gruppen. Barn merker når noe er annerledes.

Fregner i familien

– Når små barn blir utstøtt på grunn av hvordan de ser ut, skal man ta opp problemet med personalet i barnehagen, sier hun.

Hvis barnet blir ertet for fregner i ansiktet, kan det være en idé å skape samhørighet ved å vise at man selv eller andre i familien også har fregner.

– Prøv å finn et kjennetegn i familien. Barn kan bli stolte av nesten hva som helst. Det er også bra å fokusere på det positive. Alle har vi noe vi er fornøyd med, sier Bergström.

- Selvfølelse er komplisert

- Det kan forsterke barns utseende-fiksering om foreldrene titt og ofte prater om utseendet, men å innimellom utbryte «Så søt du er!», skader ikke selvfølelsen, mener Bergström.

– Selvfølelse er mer komplisert enn som så. Å spontant rose barnet for hvordan det ser ut er en bereftelse som ikke er feil. Da spiller foreldrenes eget forhold til skjønnhet større rolle. Om man som familie legger stor vekt på utseendet kommer barnet til å bli merket av det. Man kan ikke slanke seg i smug og samtidig si at alle er fine akkurat som de er, sier Bergström.

Her er barnepsykologens tips:

  • Vær ikke redd for å si at du syns barnet er vakkert. Men la ikke utseendet få altfor stor betydning.

  • Ikke klag over hvordan du selv ser ut. Vis at du er fornøyd, og at du syns alle mennesker er fine på sin måte.

  • Skap tilhørighet i familien rundt det dere har felles. Gjør for eksempel nesen til «deres».

  • Bytt fokus til det som er fint, istedet for å snakke om det barnet er misfornøyd med.

  • Om barnet blir ertet, involvér barnehagen eller skolen.

  • Vær åpen, men sett grenser. Om syvåringen vil sminke seg på skolen, kompromiss med at det er ok til fest.

  • Ha tålmodighet. Barn som nærmer seg tenårene står gjerne foran speilet. Det er en identitetsbyggende fase alle går gjennom.