Selv kombinerte hun håndball og friidrett i ungdomsårene.

–Jeg har fått mye guts fra håndballbanen som har vært nyttig for meg som høydehopper. Jeg tror det er nyttig at trenere ser utenfor sin egen komfortsone og leter etter nye impulser i andre treningsmiljø, sier Angelsen.

Nylig hadde hun unge talenter fra Klæbu i alderen 12-16 samlet til boot camp. Basisstyrke, spenst, hurtighet, motorikk og bevegelighet var stikkord for den to timer lange treningsøkta.

Artigere treninger

–Jeg vet selv hvor viktig det er å være allsidig. Det har gitt meg et bedre fysisk grunnlag, og det gjør treninga artigere. Skulle jeg bare ha hoppet høyde, ville det ha blitt kjedelig, sier hun og legger til:

–Jeg tror trenere kan bli flinkere til å legge til rette for at barn får holde på med flere idretter. Og hvis man har en utøver på laget sitt som har talent for en annen idrett, kan man oppfordre vedkommende til å prøve denne. En 12-åring skal ikke satse på bare én idrett.

Av og til ser Angelsen utøvere fra andre idretter oppsøke fri-idrettsbanen for trening.

–Det er veldig bra, men dessverre er det ikke så mange fri- idrettsmiljø utenfor Trondheim. Det er synes jeg er trist. Noe handler om mangelen på anlegg. Jeg skjønner at det ikke så stas å hoppe lengde i en gjengrodd lengdegrop, sier hun.

Samtidig som hun oppfordrer flere til å lære av friidretten, håper hun flere vil prøve den som aktivitet.

Fra basket til høyde

–Friidrett er veldig allsidig. Man kan fint hevde seg i friidrett selv om man starter opp når man har blitt litt eldre. Flere gode mannlige høydehoppere med bakgrunn fra basketball har hevdet seg internasjonalt, forteller høyedehopperen.

Neste år håper hun at boot campen kan bli et tilbud til flere barn utenfor Trondheim. De gode tilbakemeldingene hun får fra barna i Klæbu gjør at hun vil utvide konseptet.

–Barna hadde det så artig på trening. Den var lagt opp slik at vi hadde fire poster. Det var hekkeløp, eller hopp over hinder. Vi hadde 30 meters testløp og en post med styrketrening ved hjelp av en stor planke som fem stykker måtte samarbeide om å løfte. De tok også knebøy, sit ups og løftet planken over hodet. I tillegg hoppet vi tau og trente spenst, sier hun.

–Hvordan var det å være trener?

–Mange tror nok det er slitsomt å organisere trening for så mange unger, men det er verdt det når du ser hvor artig de har det, sier Angelsen.

Ny arena: Tonje Angelsen gleder seg over innsatsen barna legger ned under øvelsene på boot campen i Klæbu. Hun håper flere vil oppdage allsidigheten til friidrett og oppfordrer alle trenere til å søke nye impulser i andre idretter. Foto: Privat