Det var under en treningstur ved 13-tiden i går at en F-16 fløy inn i en høyspentledning i Grong i Nord-Trøndelag. Piloten er uskadd, men flyet fikk kutt og skraper i drivstofftanken og noen kutt i den ene vingen.

Det er foreløpig ikke aktuelt å sette flygeren på bakken, opplyser informasjonsansvarlig Ivar Moen i Forsvarets Hovedkvarter (FOH).

- Piloten gjennomgår medisinske tester og vil derfor ikke fly ennå. Vi avventer disse testene før det blir avgjort når han er skikket til å fly igjen.

I dag, tirsdag, fortsetter undersøkelsene om hva som skjedde under turen.

Ferie kan forsinke

- Havarikommisjonen og teknikere undersøker nå omfanget av skaden. Om flyet blir faset ut avgjøres etter denne undersøkelsen og hvor mange timer flyet har gått. Sist et F-16 fløy på en høyspentledning i Nord-Norge var flyet så gammelt at det også ble faset ut etter ulykken, sier Moen.

- Hvem skal undersøke ulykken?

- FOH har myndighet til å nedsette en havarikommisjon. Dette vil bli gjort, men hvor raskt et resultat vil være klart er vanskelig å si, og særlig nå når noe personell er på ferie. Forsvaret varslet politikammeret i Nord-Trøndelag, men Forsvaret kjenner ikke til om politiet vil foreta egne undersøkelser, sier han til adressa.no.

- Hva er prosedyren for lavtflyging?

- 200 fot (60 meter, journ.anm.) er nedre grense for flyging i lavtflygingsområder. Når slike øvelser planlegges er registrering av høyspentledninger en av faktorene som Forsvaret er opptatt av. Jeg kan bekrefte at høyspentledningen som ble påkjørt sto avmerket på kartet. I denne saken er Forsvaret for øvrig i god dialog med Statnett, som har ansvaret for ledningsnettet, sier Moen.

Begrensede skader

Etter en tilsvarende ulykke i Nord-Norge for snart 30 år siden ble jagerflyet faset ut etter skaden. Det tror ikke Moen vil skje med dette flyet.

- Foreløpige undersøkelser tyder på at  jagerflyet har fått begrensede skader. Skadeomfang og antall timer det har gått vil avgjøre om og hvor raskt det kommer tilbake, men det tyder på at dette flyet kan være på vingene igjen raskt, sier Moen.

Politiet i Nord-Trøndelag bekrefter at de har fått invitasjon til å bli med i havarikommisjonen.

- Men det er Forsvaret som skal etterforske saken, sier lensmann i Lierne, Jørn Ove Totland.

Vil til bunns

Forsvaret sier det stiller med helt åpne kort for å komme til bunns i denne saken, og at det er en episode de vil gjøre alt for å unngå i fremtiden.

Ifølge kommunikasjonssjef Irene Meldal i Statnett leder strømgaten 300 000 volt og går mellom Tunnsjødal og Verdal.

Det er fem kabler i strømgaten.

- De tre nederste er strømførende faser, mens det er to kabler på toppen som fungerer som lynavledere. De to topplinene, som består av 15 - 20 millimeter tykke stålwire, er slitt av, forteller Meldal.

Oberstløytnant Ivar Moen. Foto: Forsvaret
De to topplinene er borte til venstre for høyspentmasta (i den rød ringen). De ble kappet av jagerflyet og tvinnet seg rundt strømkablene som ligger under. Topplinene henger helt ned til bakken, forteller Arnstein Seem som har vært på stedet. Foto: Silje Seem og Julie Seem