GARDERMOEN: I en uttalelse fra SVs landsmøte heter det at partiet er kritisk til regjeringens prosess rundt kommunesammenslåinger.

SV krever at det gjennomføres folkeavstemninger i alle kommuner som skal slå seg sammen, og at sammenslåinger må være frivillige.

Sentralisering

Landsmøtet i SV sier i en uttalelse at regjeringens plan for sammenslåing av kommuner legger veien åpen for sentralisering, byråkratisering, privatisering og avdemokratisering. SV mener regjeringen har signalisert at de ønsker å svekke omfordelingen mellom kommunene.

–Dette går utover de fleste distriktskommunene. SV mener at kommunene må få en langt sterkere økonomi og at sammenslåing må skje frivillig, heter det i uttalelsen.

Blir sint av reformen

Rakel S. Trondal, listetopp for SV i Sør-Trøndelag og kommunepolitiker i Malvik, tok på landsmøtet et kraftig oppgjør med regjeringens opplegg i kommunereformen. Trondal sier hun blir sint når hun hører om reformen.

–Når jeg hører kommunereform blir jeg litt sint. Ikke fordi jeg er imot kommunesammenslåing, så klart finnes det kommuner som kan få bedre tjenester ved en kommunesammenslåing. Men her snakker vi om regjeringas eneste store hurtigtogsprosjekt som går igjennom landet. Som kommunepolitiker får vi beskjed om at nå må vi forte oss og løse billett og bli med. Ikke veit vi hvor vi skal hen, ikke veit vi hva må gjøre der og ikke veit vi hva det koster, sa Trondal.

Trondal reagerer på at det rundt om i kommunene utredes sammenslåinger uten at man ennå vet hvilke oppgaver kommunene skal ha i fremtida.

–Jeg er bekymret for fremtiden til distriktskommunene etter denne reformen. Istedenfor å mase om at kommuner må slå seg sammen fordi de ikke er robuste nok, bør regjeringa sørge for at kommunene får en økonomi som gjør at de kan levere gode tjenester og som gjør dem robuste – uten at de må slås sammen, sa SVs førstekandidat i Sør-Trøndelag.

Advarer mot store kommuner

I uttalelsen som SV har vedtatt heter det at alle erfaringer tilsier at kommunesammenslåinger virker sentraliserende, og at partiet frykter at en slik effekt blir større jo større de nye kommunene blir.

–En storstilt kommunesammenslåing vil sammen med de planlagte sentraliseringene i politiet, den vedvarende sentraliseringen av sykehusene og regjeringen sine endringer i landbruks- og fiskeripolitikken rive grunnlaget vekk for spredd bosetting og næringsliv, heter det i vedtaket fra SV-landsmøtet.