Mandag formiddag satt 39-åringen i vitneboksen og forklarte seg om sin kjennskap til de syv trønderne som er tiltalt for grov innførsel og produksjon av doping som del av en organisert, kriminell gruppe.

Påtalemyndigheten mener at en av trønderne, en 34-åring, i tillegg har truet verdalingen slik at han sluttet å forklare seg for politiet.

«husk at du selv bestemmer»

Verdalingen ble pågrepet i februar 2013, ett år etter at Operasjon Gilde ble offentlig kjent, i en politiaksjon mot et dopingmiljø i Verdal. Han ble avhørt og varetektsfengslet. Litt senere på våren fikk verdalingen en beskjed på Facebook fra trondhjemmeren:

«husk at du selv bestemmer hvordan du skal ha det og hva som påvirker deg..», skrev 34-åringen.

I retten mandag avviste verdalingen at han oppfattet dette som en trussel, slik 34-åringen er tiltalt for. Han sluttet imidlertid å forklare seg for politiet umiddelbart etter at han fikk beskjeden.

- Jeg oppfattet meldingen som trivelig, sa nordtrønderen i retten.

Endret svar

Verdalingen sa at han hadde vært i kontakt med både 34-åringen og en medtiltalt 39-åring i forkant av vitnemålet. Det fikk dommer Ingrid Stigum til å spørre ham om han hadde blitt coachet i forkant:

- Har du fått noen instrukser om hva du skal si?

- Nei, svarte nordtrønderen.

I retten leste aktoratet fra et avhør med nordtrønderen fra februar 2013. Der fortalte han om trusler om juling og alvorlige konsekvenser for hans familie. Truslene skal ha kommet fra trondheimsmiljøet.

- Det stemmer ikke. Jeg sa det for å forsvare at jeg ikke vil nevne navn, sa han i retten mandag.

- Det er andre ting du har fått referert som du ikke opprettholder nå. Hvorfor ikke, spurte dommer Stigum skarpt.

- Det er enkelte ting man har tenkt litt over i ettertid, var svaret fra verdalingen.

Truet på livet

Trondhjemmeren på 34 som er tiltalt for å ha truet verdalingen er tidligere domfelt for torpedovirksomhet. Da aktor Per Martin Utkilen presset verdalingen om beskjeden 34-åringen skrev på Facebook, avslørte verdalingen at han hadde blitt drapstruet i Operasjon Gilde – av noen andre.

- Jeg har blitt truet, men ikke av de syv som sitter her i dag. En mann oppsøkte meg i Verdal da jeg var på handel med datteren min. Han truet med å ta livet av meg, sa verdalingen.

Adressa.no har vært i kontakt med verdalingen tirsdag. Han ønsker ikke å utdype kommentaren, men sier at drapstrusselen ble anmeldt.

Etterforskningsleder ved Verdal lensmannskontor, Kjetil Ravlo, bekrefter overfor adressa.no at verdalingen har vært i kontakt med politiet om en situasjon han opplevde som truende.

Grillet om gammel gjeld

Aktoratet i dopingsaken ser verdalingen som et bindeledd til dopingmiljøet i Trondheim.

I 2008 ble han pågrepet i en rekordstor narkotikasak. Under en razzia i en fraukjeller i Verdal, fant politiet 1,7 kg fenazepampulver, eller «panda» som stoffet kalles. Verdalingen utpekes som hovedmann og dømmes til fire år i fengsel, men anker. Frostating lagmannsrett frifinner nordtrønderen, siden fenazepam ikke sto på narkotikalisten i 2008.

Under rettssaken mot ham kom det frem at verdalingen skal ha kontaktet et miljø i Trondheim som kunne produsere tabletter av fenazepam-pulveret. Opplysningene ble ikke videre etterforsket og dopingnettverket i byen ble først avslørt tre år senere. Mandag forklarte verdalingen seg om kontakten med Trondheim – som førte til at han ble satt i gjeld, først til 39- og deretter til 34-åringen som har sittet på tiltalebenken i Sør-Trøndelag tingrett siden 6. januar.

- Jeg kom med forretningsideen til Trondheim om å lage tablettene. Men det var en stor fiasko. Jeg hadde et møte med 39-åringen i Verdal og jeg skulle dekke et tap på 100 000 kroner, sa verdalingen.

Kontakten med 34-åringen ble opprettet da han kom innom verdalingens bedrift for å opplyse om at han hadde overtatt gjelden fra 39-åringen.

- Jeg betalte 10 000 i måneden i noen måneder. Det siste av gjelden ble gjort opp av at jeg ga ham laboratorieutstyr, forklarte verdalingen i retten.

Fenazepam er i dag ulovlig og klassifisert som narkotika.

Dette er «panda»-pulveret politiet beslagla i Verdal i 2008. Foto: POLITIET