Det hjelper ikke å ha et etisk regelverk hvis det ikke blir fulgt.

Det har sviktet alvorlig i mange ledd når 30 kommunale ledere fra helse- og omsorgssektoren drar på langtur der det meste av utgiftene er sponset av leverandører. I nesten tre uker har enhetslederne levd det gode liv i Australia. «Studieturen» varer i 20 dager, men det faglige innholdet utgjør kun 27 timer. Med sightseeing, bading, snorkling på The Great Barrier Reef og mye sosialt samvær resten av tiden, høres det ut som ferie.

–Her skulle ikke bare noen små bjeller, men store kirkeklokker ha ringt, sa Arbeiderpartiets Geir Waage da et sjokkert formannskap i Trondheim ble orientert om saken av kommunaldirektør Helge Garåsen i går. Femten av deltagerne er enhetsledere og tillitsvalgte fra Trondheim kommune, de fleste medlemmer av Norsk Sykepleierforbund.

Det må ha vært dørgende stille i de etiske refleksene hos de som snart kommer hjem til en skikkelig blåmandag. De må forklare seg om omstendighetene rundt en tur de selv har betalt 6800 kroner for, men som kostet 26 000 kroner for hver enkelt. Resten kommer fra Sør-Trøndelag pleie- og omsorgsforum. Forumet har tjent pengene på deltageravgifter for konferanser og betaling for reklame fra leverandører til den tjenesten de jobber i. Slik kommer pengene indirekte til hver enkelt. Men også indirekte sponsing er sponsing. Opplegget fremstår som en konstruksjon der man kommer utenom etiske regler.

Turen er et klart brudd på etiske kommunale regelverk. I Trondheim er det stadig blitt revidert og innskjerpet, sist i 2007. Ansatte i kommunen har ikke lov til å ta imot gaver, penger eller personlige fordeler av noe slag gjennom jobben. De kan heller ikke gjøre det i ferien, noe ordfører Rita Ottervik poengterte i formannskapet.

Det faglige forumet har vært på flere kostbare utenlandsturer, blant annet til Kina, Cuba, Danmark, USA og andre land. Deltagerne fra Trondheim skal da ha fått fri med lønn og kommunalt tilskudd til turen. Slik har praksis også vært i andre kommuner. Det er ufattelig hvordan disse turene i årevis må ha gått under den etiske «radaren» hos sjefene.

Nåværende kommunaldirektør Garåsen nektet å gi tilskudd og fri med lønn da søknadene om årets tur kom på hans bord. Men han ga tillatelse til å ta ut ferie eller fri uten lønn. Han beklaget med rette at han ikke stusset over hvor resten av reisepengene kom fra. Det kan kalles naivt. Uansett gir det et svært uheldig inntrykk av den etiske bevissthet, og det skader kommunens omdømme.

Det etiske regelverket skal være et bolverk mot korrupsjon. Kommunene inngår årlig avtaler om store innkjøp til flerfoldige millioner kroner. Det må aldri kunne reises tvil om at noen leverandører kan ha kjøpt seg fordeler hos en offentlig etat ved å «smøre» ansatte.

Her har det sviktet på flere nivå: Først og fremst hos de som dro. De er selv ledere som bør gå foran sine ansatte som gode eksempler. Det har også sviktet hos ledelsen i forumet. Det vitner om etisk armod når styrelederen i dag sier til Adresseavisen at han «trodde det var greit», og at han først nå skjønner at praksisen med betaling fra leverandørene ikke er heldig.

Mye må frem i dagens lys etter reisen til Australia, også omstendighetene rundt tidligere turer som deltagerne har fått tilskudd til å dra på. Det faktum at slike turer har vært arrangert i årevis, reiser spørsmålet om hvor dypt kommunens etiske reglement er plantet inn i den etiske ryggraden hos de ansatte.

Har det sviktet her, er det et lederansvar.