– Vår oppsetning er absolutt underholdende og sjarmerende, men ikke fullt så romantisk som den kjente filmversjonen fra 1960-tallet med Julie Andrews som Maria von Trapp, sier Danielsson.

Lørdag er det premiere på den kjente musikalen som spilles på Trøndelag Teater for første gang i historien. Mange er involvert og det er sydd en hel bråte med kostymer til den store produksjonen. Teatret har hentet inn den svenske regissøren Ronny Danielsson til oppgaven, en type som har hatt ansvaret for langt større produksjoner enn dette. Svensken mener historien har flere lag som gjør musikalen interessant utover de mange kjente sangene.

Flyktet til Italia og USA

– Dette er en historie om en «broken man», en mann i sorg, om en kvinne på jakt etter identitet og om nazismens inntog i Europa. Også i virkeligheten måtte familien Von Trapp flykte fra nazistene, først til Italia og videre til USA.

Danielsson peker på forestillingens aktualitet i dag.

– I likhet med Tyskland på trettitallet, er det nå høyreekstreme vinder som blåser over Europa. Vi har fått et klima med stor fremmedfiendtlighet. Og hva kan vi lære av historien? Da nazistene først fikk makten, sørget de blant annet for storstilt veiutbygging og nye arbeidsplasser - og folk jublet naturlig nok. Ikke at jeg på noen måte sammenligner Sverigedemokraterna med nazipartiet, men det svenske partiet har fått innflytelse gjennom plass i Riksdagen og jeg synes det er viktig at folk blir bevisst inntoget av høyreorienterte, politiske krefter, sier Ronny Danielsson.

Deprimert far

«The Sound of Music» er basert på en sann historie, og handler om Maria Rainer som blir guvernante for enkemann Kaptein Georg von Trapps syv morløse barn. Hun bringer musikk og glede inn i det østerrikske, sorgtunge hjemmet som er preget av en fraværende og deprimert far. Maria blir etter hvert gift med Georg, men familien må flykte landet når nazistene annekterer Østerrike. I Trøndelag teaters oppsetning er det Silje Sundblad som er Maria von Trapp, mens Øyvind Brandtzæg har rollen som kaptein Georg von Trapp.

– Georg er svært tynget av sorg etter konas død og er ingen god far for sine barn. Han er på sett og vis en egoist som overlater ansvaret til den ene guvernanten etter den andre. Heldigvis kommer Maria inn i bildet, forteller Brandtzæg om sin rolle.

En protest

Nazistene vil gjerne ha generalen inn i den tyske marinen, men Von Trapp er en humanist som ser farene ved nazismen. Han velger derfor å flykte. I en scene der familien holder konsert på en festival i Salzburg, synger Von Trapp «Edelweiss» mens to nazister venter på ham utenfor konsertlokalet.

– «Edelweiss» er Von Trapps protest mot at Østerrike ble annektert av tyskerne. Fjellblomsten er blant annet et nasjonalsymbol på samme måte som bindersen var et viktig motstandssymbol for nordmenn under den tyske okkupasjonen av Norge, sier Brandtzæg.