I garasjen sin produserte «trykkern» (44) dopingdoser til 2692 års sammenhengende misbruk.

Vil ha økte strafferammer: Påtalemyndigheten, ved aktor Unni Sandøy, la ned påstand om strenge straffer for hovedmennene. Foto: Morten Antonsen

38-åringen som påtalemyndigheten har utpekt som hovedmann i den store dopingsaken i Sør-Trøndelag tingrett, sørget for å få produsert dopingmidler nok til 909 års misbruk. Regnestykkene statsadvokat Unni Sandøy la frem i retten i går, forteller om de ufattelige dimensjonene denne saken har. Den er unik i norsk sammenheng. Det er også straffepåstandene hun la ned i går.

I en rettssak er det vanligvis minst tre parter. Påtalemyndighet, tiltalt og offer. I dopingsaken er det tilsynelatende ingen offer - hvis vi ikke kaller de tiltalte for offer for egen dumhet og forfengelighet, i den grad de selv har benyttet stoffene. Her er påtalemakt og tiltalte med sine forsvarere. Varene ble solgt til kunder de sørget for å ikke møte selv, mennesker de verken ante noe om fysisk eller psykisk helsetilstand, kjønn eller alder til.

Tonen i retten er saklig, nesten litt avslappet. Her er ingen sterke følelser eller store ord. Ingen offer som gråter, ingen pårørende eller bistandsadvokater. Derfor er det lett å glemme at det også finnes en tredje part. Det er kundene. Folk som har løpt en stor risiko ved å putte i seg farlige stoffer, for å få store muskler og den kroppen de ønsker seg. Politiet vet hvem mange av dem er, og noen av de største aktørene i tillegg til de sju som nå bekler tiltalebenkene, vil etterhvert også måtte svare for seg i retten.

Men retten har ikke møtt han som kanskje fikk hjerteinfarkt, potensproblemer, angst, depresjoner og et ødelagt selvbilde. De har ikke møtt den unge kvinnen som utviklet mannemuskler eller fikk andre uønskede bivirkninger etter å ha forsøkt noen av de forbudte midlene. Anabole androgene steroider er syntetiske etterligninger av det mannlige kjønnshormonet testosteron. Det har særlig to effekter - å bygge opp vev og stimulere til muskelproduksjon.

Statsadvokaten mener seks av de sju har operert som en organisert kriminell gruppe. Blir de dømt etter den såkalte mafiaparagren, straffelovens paragraf 60a, risikerer de adskillig strengere straffer enn om de "bare" blir dømt for grove brudd på dopinglovgivningen. Unni Sandøy understreket det eksepsjonelle i denne sakens omfang og alvor da hun la ned påstand om tilsammen 33 års fengselsstraffer og inndragning av 18 millioner kroner fra de tiltalte.

I dag fortsetter forsvarerne med sine prosedyrer. De vil satse på å nedtone graden av organisering av virksomheten. Det kan bli en tøff kamp mot det bildet av struktur i gruppen retten har fått.