– Jeg setter stor pris på å få være sammen med hester, særlig fordi min kontakt med andre fanger er utrolig begrenset, sier Nokas-dømte Schumann.

Soningsforhold er en pågående diskusjon. I Trondheim fengsel har en sames behov for å kaste lasso i luftegården og halalmat til muslimer blitt debattert. Nå forteller Schumann at hans ønske om å ri hest er blitt hørt. I fjor høst kom det for aller første gang hester innenfor de strengt bevoktede fengselsmurene ved forvaringsavdelingen på Tunga. Gjennom vinteren hadde Schumann besøk av hestene ca. én gang i måneden.

Ridning og grønnsakshage

Schumann vokste opp i idylliske omgivelser på Finnskogen der familien drev hesteoppdrett. Selv hadde han ansvaret for tre travhester.

– Det er flotte dyr. Jeg liker alt som har med hest å gjøre, sier Schumann.

Mannen som for fem år siden skjøt og drepte politimannen Arne Sigve Klungland ved Domkirkeplassen i Stavanger, viser oss salmakeriet i fengselet. Her reparerer og lager nytt seletøy. På bordet ligger et svart prydhodelag med initialene «AS» for Alrich Schumann inngravert på begge skyggelappene. En plastkrystall med en liten juksediamant er sydd inn på skinnremmen som skal henge ned i panna på hesten. Foran han ligger en sal han har reparert.

– Dette er salen jeg har brukt til å ri i luftegården med, forteller Schumann.

I luftegården dyrket han i sommer også blomkål, kålrot og purre i en liten kjøkkenhage.

Tysk- og mediestudier

Ellers bruker Schumann tiden på å studere medier og kommunikasjon og tysk. Det kommer lærere fra Brundalen videregående skole til han, og som en del av undervisningen har han laget en kort film.

– Læreren ble brukt som statist, for det er jo ikke så mange flere jeg får være i nærheten av, forteller Schumann.

Les også: Tror hestebesøk kan redusere risikoen for tilbakefall

Han håper å videreutdanne seg innen medier og design, kanskje på NTNU, når han har sonet ferdig.

I lang tid fikk Schumann nesten ikke se kona Kristine, som han giftet seg med i Stavanger fengsel i 2006. Nå kommer hun på besøk til Trondheim hver annen uke. Ellers ser den tidligere Nokas-raneren familien sin lite. Bare én gang har han vært utenfor murene i Trondheim. Det var da han trengte legehjelp, og ble tatt til St. Olavs Hospital iført håndjern.

Misfornøyd med soning

Selv om Schumann er glad for hestene, salmakeriet og lærerne fra Brundalen, er har misfornøyd med soningsforholdene. Særlig mener han det er urimelig at han ikke får møte flere innsatte enn de to andre som soner forvaringsdommer på Tunga. Han sier han ikke identifiserer seg med disse.

– Jeg er hausset opp av media. Fordi jeg heter Schumann, så er jeg liksom den farligste fangen i Norge. Jeg sitter veldig isolert selv etter over fem år bak murene. Men jeg har ingen brudd eller svikt i Kriminalomsorgen, hevder Schumann.

– Jeg er en mønsterfange, sier han.

Han mener han blir tøffest behandlet av alle Nokas-ranerne. Så var det også han og Metkel Negassie Betew som fikk de lengste forvaringsdommene på 16 år.

– Du er dømt for drap og norgeshistoriens største ran. Du er dømt til forvaring fordi domstolen mener det er fare for at du begår nye forbrytelser. Likevel mener du at du behandles for tøft?

– Jeg skal uansett ikke behandles så annerledes, mener Schumann.

Tenker på Klungland

Adresseavisen ville snakke med Schumann om sjokkranet i Stockholm. Men her er han klar:

– Jeg er ferdig med alt slikt, og vil begynne et nytt liv. Jeg er en gift mann, og sjeleglad for å ha kona. Vi tenker på barn, forteller han.

– Tenker du på Klungland og hans familie?

– Ja. Det er en voldsom tragedie. Men jeg har snakket ut med familien, sier han.

Schumann er dømt til forvaring i 16 år med minstetid på 10 år. Han håper etter hvert å bli overført til Leira for å kunne dyrke hesteinteressen. Om et halvt år kan han søke sin første permisjon. Det betyr fem timer utenfor murene.

– Da skal jeg være sammen med kona, sier Schumann.

Kjell Alrich Schumann bruker tiden på cella til å studere medier og kommunikasjon og tysk. Foto: TERJE VISNES