Erlend Leirdal oppdaget nylig at hans kunstverk, som i over 20 år har stått på Olav Duun videregående skole i Namsos, lå utendørs, ubeskyttet for vær og vind.

– Jeg er ikke en kunstner med primadonnanykker, men at kunst som er innkjøpt av det offentlige skal ligge og råtne i skogen er for ille!

Bildet (over) fikk han tilsendt av en bekjent i Namsos som tilfeldigvis kom over de svære trestokkene og gjenkjente det som Leirdals verk.

Stort omfang

Arbeidet ble laget til skolen i 1992. Kunstneren anslår at installasjonen var ti meter bred og tre-fire meter høy. Dermed er det en betraktelig mengde utskåret furu som lå lagret utenfor skolen.

Rektor Steinar Lio fikk tilsendt bildet og bekrefter at det er Leirdals verk som er avbildet.

– Dette er skolens kunst, kjøpt inn ved en tidligere utbygging, sier Steinar Lio, som har vært ansatt som rektor i ett år.

– Kunsten det er snakk om, er en stor treskulptur som har vært montert på en vegg i det som den gangen var en gymsal. Salen ble siden anvendt som bibliotek. Den ble tatt ut for omtrent to år siden da bygget var under ombygging, sier Lio.

Skolen trodde det var ok

Rektoren forteller at kunstneren, Erlend Leirdal, den gangen ble kontaktet for råd om oppbevaring.

– Vi ville undersøke om kunstverket ville kunne monteres på en yttervegg og svaret den gangen var ja. Den gangen ble det også undersøkt om installasjonen måtte ha overflatebehandling for å ivareta treverket. Kunstneren opplyste oss om at treet var av en slik kvalitet at det ikke trengte noen spesiell behandling, sier Lio.

Siden ble verket oppbevart ute oppå paller, uten tildekking, men på en måte rektoren mener skulle være forsvarlig og ikke skade.

– Vi har jevnlig fulgt med at kunsten ikke har tatt skade av oppbevaringen utendørs, og vi har ikke sett at dette har vært noe problem i forhold til treverket.

Den gangen installasjonen ble tatt ned, ble alt nøye avfotografert og dokumentert slik at en reinstallering ikke ville by på problemer.

Vil ha juridisk vurdering

Kunstneren er provosert av skolens behandling av verket.

– Det er forskjell på å lagre noe ute og på å installere det opp ute, sier Erlend Leirdal.

Han har tatt kontakt med BONO, den norske opphavsrettsorganisasjonen på bildekunstområdet. Organisasjonens jurister skal se på saken.

– Det kan ikke være lovlig å oppbevare offentlig innkjøpt kunst på denne måten.

Leirdal mener det skolen har gjort, skyldes amatørskap og kunnskapsløshet.

– Dette speiler hva slags holdning Nord-Trøndelag fylke har til kunsten de har innkjøpt. De bør skaffe proffe og ansvarlige mennesker til å ta vare på verk i slike situasjoner.

Kunsten skal opp igjen

Rektor Steinar Lio sier skolen har til intensjon å få verket opp igjen.

– Vi står nå foran en større utbygging. Det skal bygges en verkstedhall med ny fasade og tanken er at kunstverket skal settes opp på inngangsfasaden som vender ut mot en parkeringsplass.

Rektoren har ikke vært bekymret for kvaliteten på treverket, men forstår at enkelte kan ha reagert på oppbevaringen ute.

– For å unngå misforståelser, har vi nå flyttet den demonterte kunstverket inn i et industrielt plasttelt.

Kunstneren sier at plastteltet er en bedre løsning, men tviler på at skolen ville tatt grep hadde det ikke vært for at avisa tok kontakt.

– Neste gang er det en annen kunstner det rammer. Jeg går ikke ut med dette for å være grinete, men for å få opp forståelsen for hvilket ansvar det offentlige har for sine ervervelser, sier Erlend Leirdal.