Kritikken haglet fra alle kanter da næringskomiteen på Stortinget tirsdag holdt høringer om regjeringens forslag til statsbudsjett for neste år.

- Det gjøres nesten ikke venture-investringer lenger. Situasjonen er allerede dramatisk før regjeringens forslag. Det er ikke mulig å trekke ut 1,25 milliarder kroner og tenke at det vil komme masse privat kapital og fylle etter, sa administrerende direktør Rikke Eckhoff Høvding i Norsk Venturekapitalforening i høringene tirsdag.

Rabalderet om kuttene i Investinor startet allerede da statsbudsjettet ble lagt frem. Det kan du lese mer om her.

- Starten på slutten

Kritikken ble fulgt opp av av Abelia, flere de andre NHO-forbundene og LO som i går alle var på Stortinget for å gi innspill om statsbudsjettet.

Partner Terje Eidesmo i selskapet Proventure gikk langt i å spå at kuttene vil bli starten på slutten for Investinor.

- Forslaget til endring vil få store, negativ effekt for nyskaping. Vi mister en del av økosystemet. Bedriftene mister medinvestorer, et pasifisert Investinor vil miste de beste folkene. Dette er første trinn i en nedleggelse av Investinor, og det beklager vi, sa Eidesmo.

Her skriver Adresseavisen på lederplass at Regjeringen legger opp til å la Investionr rotne på rot

Bekymret for de nest beste

Investinors styreleder Thomas Falck og den nyansatte direktøren Haakon H. Jensen møtte også næringskomiteen tirsdag. Falck gjorde det klart at lukking av venture-mandatet vil gi svært negative konsekvenser.

- I perioden fra 2009 til 2016 har Investinor stått for mer enn en tredjedel av kapitalen tilført venture i Norge. Det er mye. Det er nesten et sykdomstegn og ikke bra. Men det peker på et fenomen – og et behov som ikke vil forsvinne. Dette er det verdt å reflektere over før en trekker ut 1,25 milliarder. Det er ingen andre, verken statlige eller private som kan erstatte dette, sa Falck under høringene.

På spørsmål om de direkte konsekvensene av uttrekket på 1,25 milliarder, fastslo Falck at dette vil ramme de nest beste hardest.

- Vi tror at de beste miljøene, som ikke er i skog og fornybar, vil finne kapital. Gjerne da i utlandet. De vi er bekymret for, er de nest beste, sa Falck.

_ Nasjonalt anliggende

Fylkesordfører Tore O. Sandvik (Ap) stilte i høringene på Stortinget med kommunalrådene Ingrid Skjøtskift (H) og Jon Gundersen (V) ringside.

Særlig Skjøtskift har gått hardt ut mot sine partikolleger i regjeringskvartalet for kuttplanene.

- Bekymringen er tverrpolitisk. Vi er heller ikke her for å gråte for Trondheim. Investinor har et nasjonalt ansvar. Forslaget er i realiteten en avvikling av Investinor. Det vil berøre hele landet, sa Sandvik.

De trønderske politikerne legger nå fire forslag på bordet til næringskomiteen på Stortinget.

- Dagens venturemandat må beholdes og forsterkes, i tråd med Stortingets vedtak. Fondsmidlene på 1,25 milliarder må forbli i selskapet, og forsterkes. Investinor bør få en egen såkorndivisjon, og statens nye Fornybar-selskap bør plasseres hos Investinor, skisserte Sandvik.

Har ressursene

Styrelederen i Investinor vil ikke uten videre være med på at kuttene kan bli første trinn på en nedleggelse av virksomheten i Trondheim.

- Nei, det er ikke slik vi ser det, sier Falck til Adresseavisen.

- Bør statens nye Fornybar-selskap legges til Investinor?

- Det har jeg ingen bestemt mening om. Vår jobb er å gjøre det vår eiere mener vi skal gjøre.

Glede i 2009: Investior ble etablert i 2009. I dag er selskapet under press. Fra venstre Kjell A. Storeide, nærings- og handelsminister Sylvia Brustad, Stein H. Annexstad, statsminister Jens Stoltenberg og ordfører Rita Ottervik under åpningen. Foto: GORM Kallestad,, NTB Scanpix