Torsdag kveld ble det kjent at E. C. Dahls Bryggeri har blitt rammet av en bakterie som gir usmak på ølet, og at bryggeriet trekker tilbake partier med både fatøl og flaskeøl mens de leter etter kilden.

Hos utestedet Bar Moskus i Olav Tryggvasons gate i Trondheim har de merket problemer med Dahls-ølet siden august, ifølge eier og driver Magnus Lykkelig.

To problemer

I starten var det bare skum i ølet, mens de i det siste har hatt problemer både med vond lukt og smak, ifølge Lykkelig. Han tror to forskjellige problemer ligger bak.

- Det har vært grått, flatt og luktet råttent egg, sier Lykkelig, som selv har vært med som dommer i øltester.

Han sier at de i stedet har servert Nordlandspils og Ringnes-øl, og at de har kjøpt inn Nordlandspils-glass for ikke å lure kundene.

Bygd om

E. C. Dahls Bryggeri gjenoppsto i sommer som eget bryggeri etter en omfattende ombyggingsprosess, der bryggeriet både har fått besøkssenter og restaurant.

Fortsatt er det tidligere eier Ringnes som står for distribusjon til serveringssteder.

Kommunikasjonssjef Nicolay Bruusgaard i Ringnes sier at bakterieproblemene har oppstått i øl produsert i september, med medgir at det også i august gikk ut dårlig øl.

- Vi hadde et parti med øl fra det gamle bryggeriet som ble sendt ut på markedet tidlig i august, og som var av dårlig kvalitet. Det hadde oksidert, og da blir det grumsete og dårlig, sier Bruusgaard.

Fått klager

Bruusgaard kan ikke si hvor mange utesteder som har fått øl av dårlig kvalitet, men sier at de etter bakterieproblemene har fått klager noen kunder.

- Det har vært noen klager på dårlig fatøl, men vi har ikke oppfattet det som en kundestorm. Vi har handlet raskt, og erstattet det med friskt øl.

Bruusgaard sier at bakterieproblemene har rammet øl på 30-liters fat, men at det de også har produsert partier av god kvalitet.

- De siste rapportene kan tyde på at vi har funnet kilden til problemene, noe som er veldig positivt, sier han.