- Dette er veldig fint, både for fagbevegelsen og NHO, sier Rolf Kåre Sundli som har jobbet i 40 år hos Grytting Trykkpartner i Orkdal.

- Jeg startet som lærling der i -73, og ble veldig skuffet da jeg fikk avslag på søknad om dagpenger, forteller han. Kollegaen er enig.

- For oss handlet dette om én månedslønn, så penger var aldri motivasjonen. Det ble et viktig prinsipp, og med fagforeningen i ryggen var jeg aldri i tvil om at det var riktig å føre saken. Eller, jeg har ikke gjort annet enn å arkivere dokumenter. Dyktige advokater har sørget for denne dommen, og uten dem hadde nok saken sluttet etter Trygderettens dom for min del, sier Jan Atle Sundli.

Avslag på avslag

Saken startet da  Grytting Trykkpartner, som både Rolf Kåre Sundli og kollega Jan Atle Sundli var ansatt hos, fikk forbigående omsetningssvikt. Bedriften måtte ty til permisjoner og kollegaene Sundli ble permittert til 50 prosents stilling. Da de søkte om dagpenger i permitteringsperioden fikk de avslag.

Årsak: Nav mente at bedriften ikke gjorde nok for å påvirke situasjonen, og at det  ikke forelå saklig grunn til permisjon.

Dermed måtte arbeidstakerne selv bære de økonomiske konsekvensene av permitteringen. Navs avlslag ble opprettholdt i alle ankeinstanser, fra Navs klageinstans, via Trygderetten og til slutt i lagmannsretten.

LO og NHO i felles sak

Dette fikk LO og NHO til å gå sammen i felles front mot Staten, for å få en endelig avgjørelse i Høyesterett.

- Det er historisk at LO og NHO har samarbeidet slik tilfellet er her, sier LO-advokat Karl Inge Rotmo og fortsetter; Loven om dagpenger under permittering har vært omtvistet i flere år, helt siden den ble lagt om i 2009. Norsk arbeidsliv består av et trepartssamarbeid. I dette tilfellet har Nav vært ubetenksomme nok til å velte kostnadene over på arbeidstaker. Høyestretts dom innebærer at det ikke er juridisk  grunnlag for å operere med et krav om at noe uforutsett har skjedd, sier Rotmo.

Ifølge Rotmo medfører dommen fra Høyesterett at permitterte arbeidstakere nå er er sikret.

- Dommen betyr at det norske arbeidslivet bevarer en fleksibel permitteringsordning og at næringslivet bevarer konkurranseevnen, og så lenge det foreligger saklig grunn for permittering, så har de permitterte arbeidstakerne rett på dagpenger fra det offentlige.

- Trodde du på at dere ville vinne i Høyesterett?

- Da saken var ferdig behandlet hadde jeg en god følelse. Høyesterettsdommerne var svært kunnskapsrike og stilte relevante og gode spørsmål. Samtidig var det åpenbart at Staten hadde problemer med å argumentere for sin sak.  I dag er vi strålende fornøyd. På begge sider i arbeidslivet, sier LO-advokaten.

Advokatene Jan Arild Vikan og Karl Inge Rotmo fra LO/Fellesforbundet har jobbet med saken i tre år. Foto: Erling Weydahl
Kravet om dagpenger ble avslått i alle rettsinstanser, før trykkerne fra Orkdal fikk medhold i Høyesterett. Foto: Erling Weydahl