Norske Skog-konsernet, som blant annet har fabrikk på Skogn i Nord-Trøndelag, sliter med en gjeld på 3,7 milliarder kroner det ikke makter å betale.

I midten av november måtte konsernledelsen gå til kreditorene og be dem om å kutte gjeld og utsette forfall. Dette tilbudet fra Norske Skog står til 16. desember.

Men onsdag begynte aksjonærene å røre på seg på Oslo Børs.

Hemmelig investor

Først kom meldingen om at Pareto Securities har fått i oppdrag å kjøpe minimum 6,6 prosent og maksimum 8,4 prosent av avispapirprodusenten.

Det skrev E24 tidligere mandag. Hvem Pareto Securities handler på vegne av, holdes imidlertid hemmelig. Men en aksjeandel på 6,6 prosent vil gjøre kjøperen til den største eieren i Norske Skog, dersom man tar utgangspunkt i aksjonærlisten på konsernets hjemmeside.

Kommunikasjonsdirektør Carsten Dybevig i Norske Skog har ingen kommentar til hvem den hemmelige aksjonæren er.

Her kan du lese Adresseavisens leder fra 19. november: Bekymringsfull fremtid for Norske Skog.

Vil ikke kommentere

På direkte spørsmål fra Adresseavisen om selskapet vet hvem som nå er i ferd med å kjøpe seg opp, svarer Dybevig følgende:

- Nei, vi ønsker ikke å kommentere hvem eller hvilke. Vi vil ha et godt forhold til alle våre aksjonærer. Alle våre aksjonærer er like viktige og like verdifulle. Likebehandlingsprinsippet er svært viktig for oss. Vi forholder oss til enhver tid til hva aksjonærene og generalforsamlingen vedtar.

- Kreditorene har fått en frist til 16. desember med å godta senere låneforfall. Hvor langt har dere kommet med dette per i dag?

- Vi har kommet med et tilbud om ombytte av 2016- og 2017-obligasjonene. Dette vil medføre at selskapet vil få redusert gjeld, reduserte renteutbetalinger og en bedre egenkapital - dersom forsøket blir vellykket. Om tilbudet vårt ikke aksepteres, vil obligasjonene tape seg i verdi. Konsekvensen kan bli en restrukturering av hele selskapet. Da vil de som har pant i sine obligasjoner få førsteprioritet.

- Konsekvensen kan altså bli at kreditorene ikke får tilbakebetalt noe. Du sier dermed at tilbudet fra dere vil komme alle kreditorer til gode?

- Vi mener dette tilbudet er det beste for alle. Både aksjonærer, kreditorer og selskapet, sier Dybevig til Adresseavisen.

Skogsarbeidere i Trøndelag frykter en nedleggelse av Norske Skog. Dersom fabrikken på Skogn blir lagt ned, kan både skogeiere og skognæringen bli dratt med.

Storeier kjøper mer

Aksjene som handles av Pareto Securities skal kjøpes via en auksjonsprosess som varer til torsdag ettermiddag. Men etter at meldingen om oppkjøpet kom, begynte også Rikard Storvestre og hans selskap Nobelsystem Scandinavia, å kjøpe seg opp i Norske Skog.

Nobelsystem var inntil onsdag den største aksjonæren i konsernet med en eierandel på 4,42 prosent.

Onsdag kjøpte Nobelsystem 1,6 millioner aksjer til snittkurs 2,675 kroner per aksje, skriver Dagens Næringsliv. Dermed økte eierandelen til 5,26 prosent av den totale aksjekapitalen.

Oppkjøpskampen mellom Nobelsystem og den hemmelige investoren førte til at Norske Skogs aksjekurs skjøt i været onsdag. Kursen er i skrivende stund opp 24,4 prosent.

Her kan du følge Økonomiadressa på Facebook.