Det nygifte ekteparet Ørjan Ryeng (34) og Hsiao-Peng «Penny» Kao (31) flyttet fra London til Trondheim 6. mars i år. De gledet seg til å starte på det nye livet i Norge etter å ha bodd sammen i England i nesten tre år. I stedet ble det et brutalt møte med byråkrati og uendelige telefoner til Utlendingsdirektoratet (UDI).

- Rett etter at vi kom til Trondheim dro vi ned til politistasjonen med alle papirene våre. Her fikk vi vite at det kun var formaliteter som gjensto og de trodde at søknaden om familiegjenforening ville være i boks i august, sier Ryeng, som jobber som språkkonsulent hos Tolk Midt-Norge ved Trondheim kommune.

Planlegger bryllupsfest

Dermed gikk Ørjan og Penny videre med planer om en bryllupsfest i Taiwan i oktober, som er hjemlandet til sistnevnte.

- Jeg begynte å ringe UDI hver uke fordi jeg aldri fikk noe svar. Jeg ville forsikre meg om at vi kunne fortsette med planene. De lovet støtt og stadig å ringe tilbake, men det skjedde aldri. Etter fire måneder får Ørjan beskjed fra UDI om at det kan være et problem med hans lønnsdokumentasjon fra England.

UDI krever at personen som bor i Norge skal kunne forsørge familiemedlemmet økonomisk og sikre et sted å bo. Har du bodd i utlandet må du dokumentere at du har hatt en inntekt på minimum 232 400 kroner i 2011. Du må legge ved siste ligningsoppgjør i landet du har betalt skatt til.

- Jeg har ikke noe ligningsoppgjør for 2011 ennå, så jeg sendte inn arbeidskontrakt og lønnsslipper for dette året, sier Ryeng.

Avslo søknaden før papirene kom

Han ber om å få ettersende dokumentasjon på at han frilanset i England.

- Jeg får beskjed om at det er greit og neste dag ringer jeg UDI. Da får jeg til svar at de allerede hadde tatt en avgjørelse og de har gitt avslag på søknaden vår, forteller Ryeng.

Lønnsslippene og frilansfakturaene viser at Ryeng tjente litt over 232 000 norske kroner mens han var i England.

Han reagerer på at UDI ikke lot ham få en sjanse til å vise at han hadde tjent mer enn kravet i England. Etter å ha ventet i flere måneder, valgte de å avgjøre saken lynraskt ifølge Ryeng.

- De kan være raske når de vil. Plutselig gikk det i ekspressfart, sier han. Snorre Sæther, områdeleder for familieinnvandring i Utlendingsdirektoratet (UDI), har gått gjennom saken til Ørjan og Penny.

- Vi mener at han ikke har lagt frem lønnsslipper som er i nærheten av det påkrevde beløpet, sier han.

Jobber døgnet rundt

Nå har det nygifte paret anket avgjørelsen til UDI, og i påvente av det svaret jobber Ørjan som en gal for å vise at han kan forsørge familien. Nå har han ei grunnlønn på over 400 000, i tillegg til å ha tjent over 200 000 som frilanser siden mars. Til tross for det så mener UDI at det ikke holder til å vise at han kan forsørge kona si.

- Penny har reist til Taiwan for å forberede bryllup. Dersom vi får et nytt avslag så frykter jeg at jeg må flytte til Taiwan. Man bruker så mye krefter og tid. Det sliter på forholdet. Det er ikke den starten man håpet på da man kom til Norge, sier Ryeng trist. Sæther bekrefter at de har mottatt en klage, men den er ikke behandlet ennå.

- Så lenge saken er under behandling kan man sende inn papirer, presiserer Sæther. - Hvorfor avslo dere søknaden før Ryeng sendte inn frilansfakturaene?

- Det må være en misforståelse. Dersom han sitter med mer informasjon må han sende det inn. Vi vil legge vekt på ekstrainntekter dersom dette er dokumentert når vi behandler saken på nytt, sier Sæther.

- Arrogant holdning

34-åringen er heller ikke fornøyd med måten UDI behandler de som søker og ber om bistand.

- Man blir møtt med arroganse hos UDI og man får aldri snakket med saksbehandleren. Jeg har sikkert ringt 30 ganger, men får aldri snakke med samme person. Vi hadde jo håpet at Penny kunne begynne med norskkurs i september, men nå settes to liv på vent fordi det tar så lang tid før UDI gir et svar, sier Ryeng. Han savner både serviceinnstilling og positiv holdning blant de ansatte som han har vært i kontakt med i løpet av saken.

- Jeg er sikker på at svakere forhold enn Penny og jeg kan gå til grunne mens de venter på en avgjørelse. Vi var gjennom samme opplegg i England, og der fikk vi svar innen 6 uker. En slik behandlingstid setter UDI i skammekroken, mener Ryeng.

- Har han opplevd å bli dårlig tatt imot der, så må vi bare beklage det. Vårt mål er å gi alle god behandling, og gi så god service som overhodet mulig, understreker Sæther.

Avslag selv om man tjente hundre kroner for lite

Utlendingsregelverket fastsettes av Stortinget og regjeringen, og UDI håndhever dette regelverket. Her kreves det en nedre beløpsgrense for inntekt, og dersom du tjente hundre kroner under grensa, så skal det i prinsippet være et avslag. Det kan gjøres unntak, enten for spesifiserte søkergrupper som fremgår av regelverket, men også i andre tilfeller derfor det foreligger såkalte «særlig sterke menneskelige hensyn».

- Terskelen for å gjøre unntak på bakgrunn av særlig sterke menneskelige hensyn er imidlertid høy. Referansepersonen må vise at han eller hun kan forsørge den som kommer til Norge, sier Sæther. Imens må Ørjan og Penny tålmodig vente på en avgjørelse om hvordan fremtiden blir.

- Jeg synes det bør tas hensyn til at lønnsnivået i Norge er mye høyere enn i andre land. Vi oppfordres til å studere i utlandet og da kan man fort få seg utenlandske partnere. Hvorfor blir vi nektet innreise fordi lønnsnivået er lavere i England enn i Norge? Jeg vil bare bo sammen med min kone i Trondheim, sier han.

Snorre Sæther, områdeleder for familieinnvandring i Utlendingsdirektoratet (UDI), forteller at de ikke gjør unntak fra lønnsgrensa. Selv om folk skulle tjene hundre kroner for lite. Foto: UDI