Støtter: Greit med forbud mot røyk og snus, mener fra venstre Marte Eggen, Synne Lindsetmo, Ida Malum, Ingrid Asklund Larssen og Katrine Bredesen. Foto: VEGARD EGGEN

Landets eneste børsemakerelever holder til på Gauldal videregående skole. Der er det både noen som snuser og noen som røyker.

– Det er ingen god grunn til at vi skal bruke snus på skolen, mener Kristoffer Karlsen.

Men Erik Moen er ikke enig:

– Når en er 18 år, så kan en vel bestemme det selv. Jeg ser ikke at det er noe problem at jeg bruker snus, så lenge jeg kaster den i søpla etterpå. Røyk er annerledes. Det lukter jo, sier han.

Rekrutteringsarena

De fleste som begynner å røyke eller bruke snus, gjør det i ung alder. Derfor kan skolen være et sted hvor unge rekrutteres inn i tobakken. Slik skal det ikke være:

– Gjennom å innføre tobakksfri skoletid vil en viktig rekrutteringsarena fjernes, skriver Helsedirektoratet i et brev hvor de orienterer om lovbestemmelsen.

Fra 1. juli ble det forbudt å bruke både røyk og snus i skoletiden. Forbudet gjelder også om undervisningen er lagt utenfor skolens område.

Mindre snus

– Tidligere sto det elever på veien ned fra Størenhallen og røykte. De er borte nå, forteller rektor ved Gauldal videregående skole, Halvard Kjelås. Han var skeptisk da tobakksforbudet ble vedtatt i fjor.

– Jeg så det som vanskelig å skulle håndheve et slikt forbud. Samtidig er det grenser for hvor mye tid vi kan bruke på dette, sier Kjelås.

Seks uker inn i skoleåret, er han langt mer positiv:

– Det har gått veldig bra. Vi har orientert elever og ansatte om forbudet, og vi har oppslag rundt omkring på skolen. Og vi finner vesentlig mindre snusposer på skolen enn i fjor. Renholdspersonalet er veldig fornøyd. Om det er den nye loven som har virket, vet jeg ikke, sier Kjelås.

Ikke snuspoliti

Det er rektor som har hovedansvaret for å følge opp forbudet:

– Men jeg ønsker ikke å være noe snuspoliti. Jeg går ikke etter elevene og sjekker om de har snus under leppa, sier Kjelås.

Oppdager de imidlertid elever som snuser eller røyker, får de ordensanmerkning.

Børsemakerelevene mener også forbudet har virket:

– Det er færre hamsterbind å se på skolen. Før lå det også igjen snusbokser rundt omkring. Det ser vi ikke så mye av lenger, sier de.

Ifølge Helsedirektoratet har det vært en kraftig økning i snusbruk de siste årene, og nå snuser en av fem i alderen 16-24 år. Andelen røykere går imidlertid ned. Støren-rektoren tror det er litt ut å røyke. Nå håper han også på færre snusere.

– Det som er fordelen nå, er at elevene har rett til å si fra hvis andre røyker eller bruker snus i skoletiden, sier han.

Fjerner øykeskuret

Ved Fosen videregående blir røykeskuret nå fjernet.

– Vi gir det bort gratis. Det er ikke i bruk lenger, sier Therese Eidsaune, fagleder ved Fosen vgs.

De ser at enkelte elever stikker utenfor skolens område for å røyke. Andre putter snusen på nye steder i munnen, i håp om at de ikke skal bli oppdaget.

– Det er også en utfordring at enkelte ansatte bruker snus. De får heller ikke lov å snuse i skoletiden, sier Eidsaune som tror det vil ta litt tid før skolene er helt tobakksfrie.

Rektor ved Meldal vgs, Øivind Togstad, mener forbudet allerede har ført til mindre snusing i skolen.

– Elevene får muntlig påtale hvis vi oppdager at de bruker snus. Og lærerne har fått beskjed om å være obs på dette. Men vi går ikke etter elever for å se om de snuser, sier han som synes det er helt greit med et tobakksforbud.

Ved Ole Vig vgs. i Stjørdal har de delt ut anmerkninger til elever som har brukt snus i høst.

– Tanken er jo at vi skal sikre at ungdommene ikke blir rekrutter inn i tobakken når de begynner i videregående. Vi gjør det vi kan for å håndheve dette, sier rektor Odd-Inge Strandheim.

Rektor Halvard Kjelås ved Gauldal videregående skole var skeptisk da tobakksforbudet ble vedtatt i fjor. Kjelås sier han ser færre snusposer enn før. Foto: VEGARD EGGEN
Her henger plakat om elevenes rett til røyk- og snusfri skolehverdag. Foto: VEGARD EGGEN