Et av de viktigste tiltakene for god folkehelse er å få enda flere til å bruke naturen.

Viktig: Sommer og vinter er Bymarka Trondheims viktigste rekreasjonsområde. Foto: Glen Musk, ADRESSEAVISEN

2015 er friluftslivets år. Regjeringens mål med kampanjen som skal prege året, er å få flere til å drive med friluftsliv jevnlig. Særlig barnefamilier skal motiveres til å oppdage naturen. Barn og unge og deres foreldre er blant de minst aktive friluftsbrukerne i dag.

At unge får gode friluftsvaner er ikke bare noe de selv vil ha glede av. Stillesitting og aktiviteter der vi er fysisk passive er en trussel mot folkehelsen. Og motsatt: Friluftsliv fremmer bedre folkehelse. Hvis flere rører på seg, vil det redusere behovet for helsetjenester. Friluftsliv er derfor god økonomi for samfunnet, i tillegg til de gode opplevelsene, velværet og den økte livskvaliteten det gir for den enkelte.

For å kunne praktisere friluftsliv må det selvsagt være arealer som både er egnet og tilgjengelig. Der er vi heldigvis godt skodd her i landet. Norge og Sverige er de to eneste landene i verden som har allemannsrett som sikrer alle rett til å ferdes og oppholde seg i utmark. Allemannsretten er under et visst press, men det store bildet er fortsatt at de fleste i Norge har rike muligheter til å bruke naturen. Mange steder er det også lagt godt til rette for et variert friluftsliv. Ofte skjer tilretteleggingen som et samarbeid mellom det offentlige, private grunneiere og lag og foreninger.

Debatten om Gråkallen Vinterpark i Bymarka i Trondheim viser sterke motsetninger mellom de som støtter planene og de som er imot. De mange og sterke meningene viser også at det er et enormt engasjement om hvordan friluftsliv bør utøves. Friluftsliv og uteaktiviteter står sterkt i manges bevissthet, så sterkt at utlendinger har vanskelig for å forstå nordmenns trang til å gå på tur.

Friluftsliv og det at folk rører på seg handler ikke bare om helgeturen, men også om gåing og sykling i hverdagen. Hvordan det legges til rette for gang- og sykkelveier og snarveier er derfor en del av friluftslivet og en overordnet bevissthet om hva som fremmer folkehelsen. Å sikre arealer og legge til rette er bare en del av jobben for bedre friluftsliv.

Å få barnefamilier, ressurssvake og nye nordmenn til å komme seg opp og ut er like viktig. Friluftsliv er folkehelse på grønn resept.