–Vanligvis er vår rolle å gi rådgiving gjennom vår oppfølging av klubbene innenfor kretsen. Men i Røddes tilfelle har vi vært nødt til å være bestemmende, sier Jan Roar Saltvik.

Han er daglig leder i fotballkretsen og er godt kjent med situasjonen i Rødde. Klubben er inne i en prosess der styret ser seg nødt til å sette i gang sparetiltak for å unngå at klubben går konkurs.

–Det nye styret i Rødde sitter igjen med gammel moro og et annet inntektsgrunnlag enn tidligere. Grunnen til at kretsen har måttet vært bestemmende handler om at klubben blant annet har økonomiske forpliktelser ovenfor Melhus etter en avtale om baneleie 2015-sesongen. Det er viktig at det blir ryddet opp i gjeld, spesielt overfor andre klubber, sier Saltvik.

Les mer: Rødde må kutte for å overleve

Må kutte for å overleve

I onsdagens papirutgave av Adresseavisen bekreftet Rødde-styreleder Dag Jomar Strømmen at det jobbes for å innføre sparetiltak, for å unngå risikoen for at satsingsklubben kan gå konkurs. Dette på bakgrunn av at årsbudsjettet på drøyt to millioner kroner så ut til sprekke, etter sviktende inntekter. I tillegg til lønns- og generelle driftutgifter sitter klubben igjen med en ekstraregning på 150 000 kroner for baneleie i Melhus.

–Det er klart at vi har en utfordring likviditetsmessig. Det er ikke til å legge skjul på at vi hadde hjelp av investorer i fjor. I tillegg er sponsorinntektene noe lavere enn det vi ønsker. Da er det naturlig å se på å redusere utgiftspostene der vi kan, sa Strømmen.

Han tok over som styreleder i mars etter Tore Havdal, som trakk seg etter at årsmøtet i Rødde bestemte seg for å flytte klubben fra basen i Melhus til Heimdal som ledd av en ønsket toppfotballsatsing med Heimdal og Kattem i Trondheim sør. Den avgåtte styrelederen var også hovedinvestor i klubben i 2013 og 2014, men har nå trukket sitt finansielle bidrag til klubben etter å ha sagt opp vervet sitt.

–Jeg har ingen kommentar utover at jeg ønsker Rødde lykke til på Heimdal. Jeg ønsket å utvikle klubben på Melhus. Dette ble vanskelig, derfor ny ledelse. Er fortsatt ivrig Rødde-supporter, skrev Havdal i en SMS til Adresseavisen i forbindelse med den første saken.

Les mer: Denne mannen scorer flest i Norge

Vil ikke være kategorisk

Foran 2014-sesongen budsjetterte Rødde med én million kroner i dugnadsinntekter, samt penger fra tippemidler og reisestøtte fra fotballforbundet. Dette i tillegg til sponsorinntekter på én million millioner kroner. Det inkluderer investorhjelp. Uten bidragsytere som Havdal er akkurat denne posten er en av de viktigste faktorene til at Rødde jobber med å redusere kostnadene til et nivå som matcher dagens inntektsgrunnlag.

Norges Fotballforbund har opplevd flere lignende scenarioer i norsk fotball. Fra sentralt hold manes klubbene til nøkternhet.

–Det kan få svært uheldige konsekvenser dersom klubber gjør seg avhengige av investorer. Vår tanke er at bidragsyterne bør knytte seg til en avtale som strekker seg like langt som planene for satsing, og dekker de utgiftene som er planlagt, sier utviklingsdirektøren i Norges Fotballforbund, Alf Hansen.

Han vil likevel ikke kategorisk fraråde breddeklubber å knytte seg til investorer.

–Skal man legge penger i en satsing, bør det være et grunnlag som ligger til grunn. Det er viktig å være nøkterne og realistisk i forhold både inntekter og utgifter. På generelt grunnlag vil jeg si at iveren etter å satse ikke må overskride det som er realistisk, sier Hansen, som ikke har satt seg inn i Røddes situasjon.

Les mer: Heroisk Rødde reddet ett poeng

Skrekkeksempel fra vest

En situasjon som på langt nær er unik, ei heller er den i nærheten av de verste tilfellene i norsk fotball. 3. divisjonslaget Randaberg hadde i 2006 et budsjett på mellom fem og seks millioner kroner, der regningen gikk til den lokale investoren og milliardæren Fred Ingebrigtsen. Budsjettet ble økt til svimlende 17 millioner i 2. divisjon i 2008 hos en klubb med ambisjoner om å bryte seg inn i toppfotballen. Men da Ingebrigtsen ble siktet for misbruk av innsideinformasjon gjennom firmaet Acta samme år og etter hvert dømt til ni års fengsel for forholdet i 2012, ble pengekranen ettertrykkelig stengt. Dermed mistet klubben alt økonomisk grunnlag, og den var en hårsbredd fra å gå konkurs. Likevel kom klubben tilbake ved hjelp av dugnadspenger og var faktisk innom 1. divisjon i 2011. I dag kjemper Randaberg for å unngå nedrykk til 4. divisjon.

–Jeg synes det er et godt eksempel å bruke i denne sammenhengen, for å se hvor ille det kan gå. Det er viktig å advare mot den type utvikling der jaget etter å komme seg fortest mulig fram, går utover byggingen av et fundament som skal være bærende over flere år. Randaberg er et skrekkeksempel i norsk fotball. Røddes situasjon er såpass alvorlig i den forstand at det kan være fare for konkurs, dersom man fortsette å ha gap mellom inntekter og utgifter, sier Jan Roar Saltvik.

Bistår Rødde

De fortsetter en omgående dialog med Rødde-ledelsen om veien videre for 2.-divisjonsklubben.

–Vi ser litt for ofte at satsing er tuftet på en sportslig avdeling som gir gass, mens styret bare må følge på for å sørge for at økonomien er i orden. I dette tilfellet handler det om at Rødde, som alle andre klubber, må sørge for å bygge et fundament som skal fungere over tid. Vår jobb er å hjelpe klubben best mulig og bistå med kompetanse om å bygge klubb. Det handler om å vite hvilke strukturer som skal bygges først og sist, sier Saltvik.

Les også: Helland: - Må jage meg vekk skal de bli kvitt meg

Les også: Slik skal 25-åring bli tidenes første trønder i NHL.

Adresseavisen 22. juli.