Meget motvillig – og med store motforestillinger fra politisk ledelse i Finansdepartementet, Næringsdepartementet og fra Statsministerens kontor – bøyde Høyre og Frp i Stortinget til slutt av for kravet fra budsjettkameratene Venstre og KrF om ligge unna Investinors venturemandat.

Virksomheten i Investinor i Trondheim reduseres likevel ikke. Det er klart etter at næringskomiteen på Stortinget torsdag kveld avga sin innstilling for statsbudsjettet neste år.

Rabalderet om kuttene i Investinor startet allerede da statsbudsjettet ble lagt frem. Det kan du lese mer om her.

Lettelse og ergrelse

Høyre og Frps representanter fra Trøndelag mener nederlaget for regjeringen er til stor lettelse – og en avklaring av situasjonen til Investinor.

- Dette satt langt inne, men er veldig gledelig. Dette er den saken jeg har jobbet mest med de tre siste årene. Det har vært tungt å fremskaffe et flertall for noe annet enn det regjeringen har ønsket, sier Frps Sivert Bjørnstad, som sitter i næringskomiteen.

Jobben har først og fremst gått på å diskutere med sine egne – og Høyres- partifeller.

For i Stortinget har så vel budsjettkameratene Venstre og KrF som resten av opposisjonen vært klare på at de misliker regjeringens ønske om å trappe ned venture-virksomheten i Investinor.

- Mitt primære standpunkt har vært at regjeringen har hatt et godt forslag, sa Høyres fraksjonsleder Gunnar Gundersen torsdag.

Her skriver Adresseavisen på lederplass at Regjeringen legger opp til å la Investionr rotne på rot

Vil utrede Investinor mer

Til tross for store uenigheter om Investinors fremtid, kom de fire borgerlige partiene frem til en felles løsning sent torsdag kveld.

Det er lagt inn betydelig muligheter for omkamper fra begge sider:

* Allerede søndag ble partiene enige om at man skal foreta en helhetlig gjennomgang av tilgang på all venture-kapital i Norge, både offentlig og privat, og «på egnet måte fremme forslag til forbedringer».

* Partiene ble torsdag kveld enige om at Investinors venture-mandat videreføres på dagens nivå, og at investeringskapitalen på 1,25 milliarder kroner «foreslås tilbakeført fra Staten og stilt til selskapets disposisjon» inntil den helhetlige gjennomgangen er gjort.

* Venstre og KrF måtte gå med på en formulering om at også Investinors mandat og rolle nå blir gjenstand for «en ny gjennomgang og vurdering».

* Budsjettkameratene er enige i forslaget om at Investinor får åpnet et mandat til å investere i såkalt moden skog. Det planlagte mandatet for å gå inn i tidligfase gjennom såkalte englefond blir stilt i bero til man har hatt den store gjennomgangen av situasjonen for norsk såkorn og venturekapital.

Skarpe reaksjoner

Både Venstre og KrF har presset sine regjeringsvenner Høyre og Frp hardt i saken om Investinor.

- Den eneste riktige beslutningen. Jeg vil gi honnør til de som har bidratt til dette, sier Høyres gruppeleder i Trondheim, Ingrid Skjøtskift.

En av disse er KrFs Line Henriette Hjemdal.

- Jeg er veldig glad for at Investinor er reddet med dagens bevilgning på 1250 mill inntil en helhetlig gjennomgang av tilgangen til venture- kapital , både offentlig og privat  i Norge er gjennomført. Norge trenger fondskapital for å være med å ta nye steg i verdiskapningens navn, sier Hjemdal.

Da næringskomiteen avholdt sine høringer på Stortinget fikk de støtte fra en samlet bransje, LO og NHO i protestene mot å rigge ned venture-selskapet i Trondheim.

- Det gjøres nesten ikke venture-investeringer lenger. Situasjonen er allerede dramatisk før regjeringens forslag. Det er ikke mulig å trekke ut 1,25 milliarder kroner og tenke at det vil komme masse privat kapital og fylle etter, sa administrerende direktør Rikke Eckhoff Høvding i Norsk Venturekapitalforening i høringene.

- Nasjonalt anliggende

Sivert Bjørnstad avviser at «lokalpatriotismen» har tatt overhånd.

- Investinor er viktig for hele Norge, ikke bare for Trondheim. Både for jobben de gjør knyttet til selve investeringene i potensielle vekstbedrifter i hele landet, men ikke minst fordi de utgjør et kompetent finansielt miljø med statlig forvaltningskapital utenfor Oslo, sier Bjørnstad.

- Oslomakta har de siste tiårene vokst seg stor og alt for kraftig, derfor er det særs viktig med sterk regional motvekt – slik Investinor er, legger Bjørnstad til.

LETTET: Stortingsrepresentant Sivert Bjørnstad. Foto: Simen Granviken