Oslo: Norge blir første land i Europa som har nullmoms på nyheter både på papir og i elektronisk form.

– Som sylfersk kulturminister er jeg veldig glad for å få til dette. Dette er en gledens dag både for mediene og for mediebrukerne, sier kulturminister Linda Hofstad Helleland (H).

350 millioner

Momslettelsen innføres fra 1. mars i år, etter at EFTAs overvåkingsorgan ESA mandag kunngjorde at Norge får lov til å likebehandle nyheter som omsettes mot betaling – uansett om det skjer på papir, PC, mobile enheter, radio og TV.

– Samlet er lettelsen på 350 millioner kroner i året (290 i 2016). Det er et større beløp enn hele produksjonstilskuddet, sier Helleland.

Hun håper på økt innovasjonskraft som følge av endringen:

– Noen mediehus har kanskje tviholdt på papiravis-leserne som følge av den momsfordelen papir har hatt, sier Helleland.

Bedre produkt

Generalsekretær Rune Hetland i Landslaget for lokalaviser (LLA) er godt fornøyd.

– Den todelte løsningen har vært komplisert og medført ekstraarbeid i mange små lokalaviser. Momsen har dessuten gjort at mange har holdt igjen på den digitale satsingen. Papiravisen vil fortsatt være viktig, men nå kan mange gi full gass på digital satsing uten å drive regnskapsmessige øvelser for å få rett moms på alt, sier Hetland til NTB.

Lokalavisene blir ikke billigere for leserne, men de sparte pengene vil bli brukt for å lage best mulig produkt, mener han.

– Det er tøft nok for lokalavisene å henge med i den digitale utviklingen om man ikke skal betale 25 prosent på alt. Nå slipper vi den bremseklossen, sier han.

Demokratiet

Finansminister Siv Jensen (Frp) peker på medienes samfunnsrolle.

– Lik avgiftsmessig behandling uavhengig av teknologi fremmer nyhetsformidling og samfunnsdebatt. Det handler om demokrati, ytringsfrihet, lik konkurranse og mulighetene for å utvikle nye tjenester, sier hun.

– Når man slipper å forholde seg til et komplisert regelverk, frigjør det ressurser til innovasjon. Nå gjelder bare at disse pengene får bli i redaksjonene til nettopp dette, sier finansministeren til NTB.

Stortinget samlet

Regjeringen sendte forespørselen til ESA tidlig i desember i fjor. 18. desember gikk et samlet Storting inn for regelendringen – som nå altså har blitt stemplet som en godkjent form for statsstøtte av EFTAs overvåkingsorgan.

– Dette er en gledens dag og helt avgjørende for at den frie, uavhengige og kritiske kvalitetsjournalistikken kan ha gode vilkår framover, sier Venstres nestleder, Terje Breivik.

Arild Grande, mediepolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, er også fornøyd med godkjenningen.

– Dette er meget gledelig. Det har tatt tid å få på plass nytt regelverk, men det er positivt at regjeringen har fulgt opp bestillingen fra et samlet Storting, sier han.