Prorektor Berit Kjelstad stiller et pinlig spørsmål: Hvis Under Dusken ikke går rundt økonomisk, skal man bare legge den ned? At prorektoren deretter ikke vil gå inn på en detaljdiskusjon burde fortelle oss at NTNU ikke har tenkt igjennom Studentmedienes unike og særskilte posisjon i Trondheim. Under Dusken leses på lesesal, kantine og Studentersamfund. Papiravisa leses av 80 prosent av studentmassen på NTNU og HiST, en slik rekkevidde har ingen av våre andre produkter per nå.

Vi styrker det digitale som alle andre medieaktører, men som en frivilligorganisasjon har vi ikke til nå utviklet heldigitale løsninger som er gode nok for den menige student.

Studentmediene er, og har alltid vært, endringsvillige. For to år siden gikk studentradioen (Radio Revolt), Student-TV og Under Dusken sammen til ett mediehus. Om lag 200 medlemmer bruker mellom 10 og 50 timer i uken. Vi er engasjerte amatører som blir flinkere etter hvert. Vi er Norges eneste av sitt slag. I snart to år har vi spart penger, utsatt investering i utstyr og snakket om neste nedskjæringsrunde. Viljen til overlevelse har aldri vært større, bare synd NTNU ikke evner å løfte blikket.

Fusjonen krevde sitt av våre medlemmer, flere sluttet. Å kreve en plutselig omlegging av produksjon kan igjen overarbeide frivillige studenter. Målet vårt er alltid å gi studentene det beste medietilbudet vi kan innenfor frivillighetens rammer.

Våre medlemmer har arbeidet for å gjøre Dusken.no til en portal for alle studenter. Der er vi ikke i dag. NTNU krever at vi legger ned flaggskipet som profilere våre andre satsinger. Det er provoserende innsiktsløst av prorektoren kommer med denne uttalelsen til Universitetsavisa: «Vår beslutning om ikke å gi økonomisk støtte til papirutgave av Under Dusken samsvarer med hvordan vi tenker omkring medier og kommunikasjon.» For å klargjøre, Studentmediene er studentenes og ikke NTNUs medieplattform. Derfor burde NTNU forstå at vi ikke skal inngå i deres kommunikasjonsstrategi på annen måte en at vi er et gledelig innslag i Trondheim.

Videre, vi har ikke bedt NTNU gi økonomisk støtte til Under Dusken, men til Studentmediene i sin helhet. Ønsker de å være eiere kan de komme med krav og innspill som eiere, som bidragsyter kan de holde seg for gode til å detaljstyre frivillighet. Papiravisa drives med et beskjedent tap hvis man inkluderer egenannonsene. Det er minst like viktig å huske våre andre utgifter som ikke er like synlige, men samlet større som musikkrettigheter, innkjøp og drift av utstyr, lokaler og drift av våre itsystemer.

Å hugge hodet av Studentmediene i Trondheim, slik NTNU krever, vil påvirke video- og radioproduksjonen negativt. Studentmediene spiller hverandre gode med å promotere hverandre. Uten Under Dusken vil en viktig fellesnevner og et viktig lim forsvinne.

Til Adressa uttaler prorektoren: «Min personlige mening er at hvis det er noen som bør være fremoverlente, og se hvilken vei utviklingen går, så er det studentene.» Min personlige meninger er at prorektoren burde lytte nok til å komme med fornuftige argumenter for nedleggelse, eller enda bedre - la være.

Hvis NTNU ikke ser verdien i et levedyktig medietilbud rettet mot studenter har de et holdningsproblem. NTNU har tidligere fått kritikk for å være taktløse i sin framferd mot frivillighet. Dette inntrykket bekreftes igjen.

Martin Gundersen, redaktør for Under Dusken Foto: Privat