Denne uka var det Innovasjon Norge i Sør-Trøndelag som fikk besøk.

Anita Krohn Traaseth trakk fullt hus da det ble invitert til åpent møte i auditoriet i Statens hus i Trondheim. Hun er karismatisk og kjendis på sosiale medier. Traaseth er som en rockestjerne for gründerne. Noen hvisket at hun allerede er et ikon, andre vil ta selfie sammen med henne.

– Blir det for mye fokus på din person?

– Nei, synligheten bidrar til at det blir større oppmerksomhet på Innovasjon Norge, våre oppgaver, kunder og kompetanse, sier Traaseth.

I tillegg til sjefsjobben i Innovasjon Norge skriver bloggen Tinteguri og har gjort suksess med boka «Godt nok for de svina», som nå er lansert både i England og USA.

– Skriving er hobbyen min, jeg bruker ikke mer tid på det enn andre ledere bruker på å gå på ski eller trene. Birken er legitimt, men ikke blogging. Jeg sier ikke at alle sjefer må blogge. Men dagens ledere må være åpne, sosiale og «hands on» på ny teknologi. Det er der innovasjonsdialogen fanges opp.

Må effektivisere

Og synlig skal hun være for de 750 ansatte i Innovasjon Norge. Traaseth har bestemt seg for å snakke med alle. Speed-dating, ti minutter på hver. For å finne dem som er villige til å bidra til endring, og for å ikke være historieløs når endringene skal gjennomføres.

Traaseth har markert seg som en uredd næringslivsleder. Da det i mai i år ble kjent at hun gikk fra Hewlett-Packard Norge til Innovasjon Norge ble mange overrasket.

– Jeg sa «aldri i livet» da jeg ble forespurt om jobben. Jeg var forutinntatt og hadde sterke meninger om at det var for tungt, statlig og byråkratisk, ler Traaseth. Men nå skal skuta snus.

– I forslaget til statsbudsjett som er lagt frem har vi fått 144 millioner kroner mer til innovasjon. Det er motiverende. Men samtidig får vi 35 millioner mindre til administrasjonen, så vi må effektivisere og omstille. Og det er bare sunt i en organisasjon som har hatt svært lik struktur i ti år, sier Traaseth.

Endringene kommer først og fremst internt. Gode innovasjonsideer skal fortsatt støttes. Gjerne også de som i utgangspunktet ikke er opplagt knallgode.

– Det skjer mye innovasjon rundt om i landet, og det brenner jeg for å opprettholde. Og nesten alle suksesser har en forhistorie med feil. Derfor må det tas enda mer risiko. Det må bli både enklere og raskere å motta etablererstipend, så får vi heller også blir raskere til å avslutte hvis det ikke går bra. Behandlingstiden på enkle saker må ned, fra 60 til fire dager, sier Traaseth.

Foto: Kjell A.Olsen
Engasjert: Anita Krohn Traaseth har blitt administrerende direktør for Innovasjon Norge, og var denne uka på besøk i Trondheim. Der trakk hun fullt hus. Foto: Kjell A.Olsen