LES OGSÅ: - Det blir litt som staurbæringen til Per Borten

OSLO: Det går fram av budsjettdokumentene fra Finansdepartementet, som ble publisert klokka 10.45 tirsdag.

I sitt forslag til endringer i statsbudsjettet for 2015, ønsker altså Siv Jensen å øke oljepengebruken med 5,1 milliarder kroner i forhold til budsjettet som Stortinget vedtok i fjor høst. Svikt i skatteinntektene oppgis å være den viktigste årsaken til at regjeringen henter mer enn tidligere varslet fra oljepengebingen.

Økt oljepengebruk gjør at offentlige utgifter justert for prisstigning nå antas å vokse med 2,8 prosent i år, 0,3 prosentpoeng mer enn det hun la opp til i fjor høst.

Den såkalte handlingsregelen for bruk av oljepenger gir Jensen anledning til å bruke inntil 4 prosent av Oljefondet i statsbudsjettet for 2015. I revidert budsjett er oljepengebruken anslått til 2,6 prosent.

Lavere vekst

Jensen anslår at bruttonasjonalproduktet for Fastlands-Norge vil vokse med 1,25 prosent i år. Det er lavere enn anslaget i statsbudsjettet som ble lagt fram i fjor høst. I 2016 ventes veksten å ta seg litt opp igjen.

Samtidig anslås arbeidsledigheten (AKU) å stige til 4 prosent av arbeidsstyrken i løpet av året, og 4,1 prosent i 2016.

Til tross for at oljepengebruken øker, framstår ikke årets budsjett som mer ekspansivt enn det regjeringen la opp til i fjor høst,  ifølge Jensen. Det skyldes at nasjonalregnskapet viser et større underskudd også i 2014.

Godbit før kommunevalget

Kommune-Norge er den største vinneren i revidert budsjett, med en ekstrabevilgning på 1,1 milliarder kroner.

– Det skal ikke være noe automatikk i at man kompenserer for skattesvikt, men vi har i år etter en samlet vurdering valgt å styrke kommuneøkonomien, sier kommunalminister Jan Tore Sanner (H) i en pressemelding.

Regjeringen har også funnet rom for 1000 flere tiltaksplasser for arbeidsledige, 106 millioner til kampen mot barnefattigdom, 250 millioner ekstra til syriske flyktninger, 130 ekstramillioner til kampen mot terror og radikalisering, og 255 millioner til rasutsatte veier og strekninger med dårlig standard.

– Selv om den ledigheten vi ser så langt ikke er spesielt høy sammenliknet med vår egen historie eller andre land, skaper den utrygghet for familiene som rammes. Derfor er det viktig for Regjeringen å styrke arbeidsplassenes konkurransekraft og å skape nye, trygge arbeidsplasser, sier finansminister Siv Jensen i en pressemelding.

Plastposeavgiften ut

I revidert budsjett legger regjeringen også fram forslag til endringer i bilavgiftene. Elbilfordelene i avgiftssystemet skal gradvis fases ut fram mot 2020, men elbilkjøpere vil bli delvis kompensert gjennom en tilskuddsordning.

I budsjettdokumentene bekrefter regjeringen at den mye omtalte plastposeavgiften droppes, og erstattes med en økt elavgift på 0,5 øre per kWh. Regjeringen gjennomfører også den varslede skattelettelsen for vindkraftutbyggere, slik at norsk vindkraft blir mer konkurransedyktig med svensk. Samtidig foreslår regjeringen lavere avgifter for biodrivstoff.