EVAKUERT: Etter fem døgn i katastroferammede Tacloban, ble Erlend Johannesen hentet ut i helikopter. Her er han på bakken før avreise. Johannesen er nå tilbake i Tacloban. Foto: Rune Petter Ness

- Vi hadde en kontrakt om langtidsleie av tomta barnehjemmet sto på, men vi jobbet med å få kjøpe den. Etter tyfonen har forutsetningene endret seg, sier Robert Hoven i Streetlight, til adressa.no.

SE OGSÅ: Her ligger barna på taket mens tyfonen herjer

Det er ikke lenger mulig for Streetlight å kjøpe barnehjemstomta. Filippinske myndigheter har lagt bånd på offentlig areal. I tillegg ligger tomta nede ved sjøen i Tacloban. Etter tyfonen Haiyan er det etablert en byggeforbudssone 40 meter fra vannet.

Overlevde tyfonen

8. november i fjor dundret Haiyan, den sterkeste syklonen som er målt, inn over land på Filippinene med 350 km/t i vindkastene. Ved vannkanten i Tacloban lå barnehjemmet til Erlend Johannesen i veien for tyfonen Haiyan.

Johannesen og rundt 100 barn og ansatte overlevde stormen – og de neste dagene i en ødelagt by. Etter fem døgn ble 30-åringen evakuert ut i et helikopter. Barnehjemsbarna ble fraktet til et midlertidig hjem i Davao, en by helt sør på Filippinene.

SE OGSÅ: - Jeg trenger hjelp

Voldsom medieoppmerksomhet fulgte i kjølvannet av katastrofen. Johannesen deltok på talk-showet «Skavlan», og ble kåret til årets trønder. En strøm av pengedonasjoner fant veien til Streetlights konto.

- Vi har fått inn cirka 13 millioner kroner, sier Hoven.

Leter etter tomt

Organisasjonen som har vært drevet av frivillige helt siden barnehjemmet ble etablert av Erlend Johannesen i 2005, har sett seg nødt til å profesjonalisere. Robert Hoven har gått inn i en deltidsstilling for å bidra på administrasjonssiden.

Pengene som er kommet inn, skal brukes til å utvide tilbudet til foreldreløse i Tacloban. Men først må organisasjonen løse utfordringen med å finne en egnet tomt.

- Det er dette Erlend jobber med nå. Han leter etter en egnet tomt som vi kan bygge på. Samtidig ser han etter en midlertidig løsning slik at vi kan hente barna opp igjen fra Davao, sier Hoven.

Johannesen bor nå utenfor Tacloban. Han pendler inn og ut av byen. Sikkerhetssituasjonen, som var prekær i dagene etter tyfonen, er fortsatt ikke god, forteller Hoven. Telefonnettet og internettdekningen i Tacloban, er heller ikke tilbake til gammel standard. Dette vanskeliggjør arbeidet med å finne en ny tomt. Samtidig har antall foreldreløse barn økt, og menneskene i flere av byens slumområder trenger hjelp.

Håper på sommeren

Barnehjemmet som ble rasert, var tegnet av arkitektstudenter fra NTNU. Det er ventet at de samme studentene vil reise ned for å bidra til planene om gjenoppbygging. Streetlights nye anlegg vil bli større enn det gamle barnehjemmet.

- Vi jobber med flere alternative tomter, men ingenting er klart enda. Det er en betydelig investering, og vi ønsker ikke å bygge hvor vi ikke eier tomta, sier Hoven som håper Streetlight kan ta de første spadetakene i sommer.