- Fra starten av november og utover har vi sett en økning av lommetyverier fra eldre ofre. Dette har skjedd når de har vært ute og handlet, og vi har et titalls tilfeller siden november, sier politibetjent Atle Lothe Pedersen ved Sør-Trøndelag politidistrikt.

Det er lommebøker som er stjålet, og politibetjenten opplyser at lommetyvene ofte følger opp tyveriet med misbruk eller forsøk på misbruk av bankkortene til ofrene sine.

Les også: Lommetyver i Trondheim sikter seg inn mot eldre og uføre i busskøene

- Vær på vakt

- Vi ser innimellom at eldre mennesker har pin-koden til bankkortene sine liggende i lommeboka. Dette vil vi fraråde, sier Lothe Pedersen.

Så langt er ingen pågrepet for lommetyveriene, men i forbindelse med etterforskningen ser politiet at det har vært en økning av samme type kriminalitet i Østfold og Oslofjord-området også.

- Vi vet av erfaring at antallet lommetyverier øker i hele landet når julestria nærmer seg. Det er gjerne proffe, utenlandske lommetyver som står bak. Derfor ber vi folk være på vakt fremover, sier Lothe Pedersen.

LES OGSÅ (PLUSS-SAK): Slik skjulte tyvene stjålne sykler

«Pin-snapping»

Adresseavisen dekket i august rettssaken mot en rumensk mann og en kvinne (34 og 41), som hadde svindlet flere eldre kvinner med rullator i Trøndelag og i Sverige.

Rumenerne oppsøkte flere butikker i de to landene mellom 3. til 24. april. Når kvinnene betalte med minibankkortet sitt, sto de og observerte pin-koden ved kassen. Etterpå skapte de gjerne en distraksjon og stjal lommeboka eller bankkortet fra de fornærmede, før de dro til en minibank for å prøve å ta ut ofrenes penger. Totalt fikk de tatt ut cirka 30 000 kroner i etterkant av «pin-snappingen» og lommetyveriene. I Trøndelag fant de ofrene sine i Oppdal, Støren, Levanger og Mære. De fornærmede kvinnene var mellom 70 og 89 år.

Sør-Trøndelag tingrett dømte de to rumenerne til fengsel i ett år og åtte måneder. Deres reising med påfølgende tyveri fra forskjellige steder, ble vurdert som straffskjerpende av retten. Dette fordi modusen deres gjorde det vanskeligere å oppklare samt forebygge kriminaliteten. Før rettsmøtet hadde svensk påtalemyndighet anmodet norsk politi om å overta sakene deres mot de siktede.

Les også: - Jeg skjelver bare jeg tenker på det

Les også: Over 700 færre grove tyveri på offentlig sted

Pent kledd

Politibetjent Lothe Pedersen opplyser at måten lommetyveriene i Midt-Norge i november ble utført på, har mange likhetstrekk med det rumenske parets metoder.

I tillegg til å minne folk om å skjule pin-koden sin når de bruker kort, har han også en annen oppfordring for å unngå slike tyverier fremover:

- Jeg håper butikkansatte kan bli litt mer observante på slike settinger, hvor folk har et merkelig bevegelsesmønster og står rett bak når folk taster pinkoden sin i kassen. Det er ikke normalt. Og hvis fornærmede eller butikkansatte oppdager slike tyveri, da ønsker vi at man noterer seg flest mulig observasjoner. Det kan være utseende på lommetyvene, antall personer og hvilket kjøretøy de bruker, sier Lothe Pedersen.

- Hurtig varsling til politiet og påfølgende anmeldelse er også avgjørende for å fange opp og pågripe denne type kriminelle, poengterer han.

Betjenten opplyser samtidig at lommetyvene gjerne er pent kledd og opererer i fellesskap.

- Dette er gjerne personer som snakker utenlandske språk, selv om det ikke er slik i alle tilfellene, sier Lothe Pedersen.

Les også: Her bør du passe deg for lommetyver

Uttak: Etter å ha snappet pinkoden og stjålet minibankkortet fra en kvinne i 80-årene i Oppdal tidligere i år, klarte denne rumenske mannen og en kvinne å tappe kortet hennes for 9000 kroner i minibanken. De ble dømt i september. Nå har nye lommetyver med samme modus herjet i Midt-Norge. Så langt er ingen pågrepet. Foto: POLITIET