Easybank er det nye navnet på den gamle Verdibanken, som opprinnelig skulle være kristenfolkets bank i Norge.

I stedet for «ideell verdiskaping» for samfunnsbevisste kunder som Verdibanken tilbød, er det nå usikrede lån og billån til høy rente som blir bankens satsingsområde.

Svein Lindbak, opprinnelig fra Trondheim, er ny styreleder og storeier, og mannen som står i spissen for forvandlingen av banken.

Lindbak sto selv bak etablering av internettbanken Ya Bank i 2006, men trakk seg i 2014 ut etter en konflikt med hovedeier Christen Sveaas. 62-åringen sier at han ikke hadde planlagt noe comeback i bankverdenen.

- Nei, jeg hadde pensjonert meg. Easybank gjør jeg fordi det var gode venner som ringte og spurte om jeg ville ta på meg oppdraget med å snu tidligere Verdibanken. Nå har jeg jobbet intenst med dette en stund, men når alt er på plass har jeg tenkt å være vanlig styreleder i banken, sier han.

Blir selv storeier

Lindbak gikk selv inn på eiersiden i banken desember i fjor. Han fikk en eierandel på ni prosent, etter at det totalt ble hentet inn 52 millioner i ny kapital, ifølge et prospekt fra banken.

Nå i vår er det gjennomført en ny aksjeutstedelse, hvor det til sammen er hentet inn 200 millioner kroner i ny kapital til banken, ifølge Lindbak. Han og brødrene Tore og Morten Lindbak (eierne av Lindbak Gruppen) vil nå få en eierandel på 12,5 prosent av banken, mens eks-trønder Erik Must vil få en eierandel på åtte prosent.

I tillegg har andre trønderske investorer som Anton og Erling Jenssen (Jenssen & Co AS), Hans Petter og Roar Wist (Wist Holding), Anderssen-familien (Motor Trade Eiendom og Finans), Svein Stubban og Hans Klein gått inn med penger.

Alle bekrefter at de har investert. Per Frithjof Anderssen peker på Lindbaks suksess med Ya Bank som en årsak til at han går inn med penger gjennom Motor Trade Eiendom og Finans.

- Jeg har tillit til personen, og dessuten får de en bra start gjennom å overta en eksisterende bank, sier Anderssen.

Lindbak sier at trønderne til sammen vil eie rundt 25 prosent av Easybank, og han sier at det hovedsakelig er folk han har kjent i mange år som har investert.

Lindbak hadde opprinnelig planlagt et informasjonsmøte i herreklubben Harmonien i Trondheim i oktober i fjor, der kan skulle presentere investeringsmuligheten. Dette møtet ble utsatt, og før de hadde rukket å holde et nytt var aksjeutstedelsen fulltegnet, forteller han.

Kontrovers

Verdibanken hadde utspring i menighetene Levende Ord og Oslo Kristne Senter tidlig på 2000-tallet, men i 2012 avslørte Dagens Næringsliv at banken og bankens daværende ledelse var involvert i valutaspekulasjon i gråmarkedet.

I 2014 hadde banken et underskudd før skatt på 7,5 millioner kroner, og flere av de største eierne solgte seg ut, blant dem Oslo Kristne Senter og Opplysningsvesenets fond som forvalter midler for Den norske kirke. De nye eierne og den nye ledelsen i banken varslet deretter store endringer.

- Få «Luksusfelle-kunder»

Lindbak sier at de i tillegg til å satse på forbrukslån vil tilby bilfinansiering, gjennom et samarbeid med bruktbilforhandlere. Lindbaks gamle Ya Bank-kollega Oddbjørn Berentsen er hentet inn som ny administrerende direktør, og de planlegger å være operative innen begge markedene i løpet av sommeren og tidlig høst.

Blant konkurrentene er Bank Norwegian, Ya Bank og Komplett Bank som har spesialisert seg på forbrukslån og kredittkort, og som på hjemmesidene reklamerer for lån med fra åtte til over 20 prosent rente.

På spørsmål om kundene er personer i en vanskelig økonomisk situasjon, svarer Lindbak at «Luksusfelle-kundene» finnes, men at de representerer et lite mindretall.

- Vi har mye data om kundene. Statistikken viser at snittkunden er en mann på 40 år, med over gjennomsnittlig inntekt og fast jobb og egen bolig. De har behov for penger for å bygge garasje, kjøpe nytt kjøkken eller kanskje fordi de har blitt skilt, sier Lindbak.

- Hvis alle var Luksusfelle-kunder så ville denne type bankvirksomhet hatt tap på 50 prosent, mens bransjen over tid bare har én til tre prosent tap, sier han.