Terrorangrepet i Brussel har gjort at imam Asad Majeeb føler at han må si klart ifra om det han mener:

- Slike handlinger er ikke i tråd med islam og vi fordømmer dette angrepet. Vi står sammen med de berørte etter angrepet. Vi ønsker å markere at dette ikke har noe med oss å gjøre, sier Majeeb. Han er imam ved Ahmadiyya Dilbeek-moskeen i Brussel.

Onsdag var Majeeb på Place de la Bourse, i hjertet av Brussel, for å vise sin støtte til ofrene etter terrorangrepet og for å markere avstand til IS, som har tatt på seg ansvaret for angrepet. På plassen har det blitt lagt ned blomster og tent lys til minne for dem som mistet livet i gårsdagens bombeangrep.

LES OGSÅ (PLUSS): Livet i terrorens nye hjemby

- Minoritet som blir radikalisert

Belgia har flest fremmedkrigere i Irak og Syria per innbygger av landene i Europa, viser forskning fra det Internasjonale senteret for studier av radikalisme. Bydelen Molenbeek i Brussel har blitt utpekt som en av bydelene der flest ungdommer blir radikalisert. Det var også her Salah Abdeslam, Paris-terroristen, ble pågrepet 18. mars.

Majeeb vokste opp i bydelen, som befinner seg i utkanten av Brussel. Han gikk på skole der og er godt kjent i området. Arbeidsløsheten var på omtrent 30 prosent i denne bydelen i 2014, ifølge offisiell statistikk. En enda høyere andel av ungdommene er arbeidsløse.

- Det er en minoritet som blir radikalisert. Det er stor arbeidsløshet blant ungdommer i denne bydelen. Det gjør de lettere mål for dem som ønsker å manipulere dem. Dersom de hadde en jobb så hadde de ikke hatt tid til å bli involvert med dem som prøver å radikalisere dem. Jeg tror at de blir gitt penger og fortalt ting om islam som er feil, hevder Majeeb.

Majeeb understreker at personene som blir radikalisert ikke representerer samfunnet og innbyggerne i bydelen.

- Mange av innbyggerne i Molenbeek er også triste og sjokkerte over det som har skjedd. Jeg har aldri hatt et problem i denne bydelen, sier Majeeb.

Imamen hevder at flere muslimske ungdommer opplever rasisme og det gjør at de føler at andre personer blir foretrukket.

- Ungdommen føler at dersom man har valget mellom to like kandidater; den ene fra Belgia og den andre med en annen bakgrunn, så vil man velge den belgiske kandidaten, sier Majeeb.

- Gjør meg trist

I etterkant av det angrepet sier Majeeb at han har fått en melding på Twitter der det sto at alle muslimer bør drepes. Det gjør det enda viktigere for ham å markere avstand fra angrepet.

- Det gjør meg trist at jeg fikk en slik melding. Vi må jobbe sammen for å bekjempe terrorisme. Det er derfor viktig at vi, som ledere i det muslimske miljøet, sier ifra. Jeg håper at folk ikke vil frykte oss. Det er denne type tenkning som vi må forandre, sier Majeeb.

Imamen frykter at det vil bli en oppblomstring av islamofobi i Belgia i etterkant av angrepet.

- Vi så det samme skje i Paris. Muslimer blir generalisert. De fleste muslimer er gode borgere. Det er derfor viktig at vi sier fra om at vi ikke hadde noe med dette å gjøre. Vi er sammen i smerten etter dette angrepet, sier han.

- Må jobbe sammen

Han tror at myndighetene må jobbe sammen med lokalsamfunnene for å hindre at flere blir radikalisert.

- Muslimer bør også si fra hvis de ser personer som blir radikalisert. Dersom de ser noe mistenkelig så bør de si fra til myndighetene. Vi må jobbe sammen med myndighetene for å forhindre terrorisme, sier Majeeb.

Majeeb sier at det ikke er i tråd med islam å gjennomføre terroraksjoner og at han mener at det er å misbruke religionen.

- De misbruker bruker navnet til religionen min og identiteten min når de gjør dette. Det gjør meg trist, sier han.

- Du sier at de som har gjort dette ikke er muslimer. Frykter du at dette kan utgjøre en trussel mot deg selv?

- Det er mulig at jeg kan bli et mål, men jeg håper at det ikke skjer i dette landet. Jeg vil ikke slutte å si det jeg mener, sier han.

Imam Asad Majeeb tar klart avstand fra IS. Foto: Rune Petter Ness, Adresseavisen
Folk i Brussel tente lys til minne om ofrene etter terroraksjonen. Foto: Rune Petter Ness, Adresseavisen
Folk la ned blomster og sang sanger på Place de la Bourse, i sentrum av Brussel. Foto: Rune Petter Ness, Adresseavisen