Det viser en meningsmåling Norfakta har utført for Adresseavisen, både blant folk i Hemne og i resten av Sør-Trøndelag.

Norfakta har spurt 206 innbyggere i Hemne om de er for eller imot at mulla Krekar flyttes til kommunen. 56 prosent svarer at de er imot, mens kun elleve prosent svarer at de er for.

Derimot svarer 59 prosent av de spurte i Hemne nei på spørsmålet om Krekar vil utgjøre noen sikkerhetsrisiko for innbyggerne i kommunen, mens 21 prosent føler at han vil utgjøre en fare. De øvrige svarer «vet ikke» på de to spørsmålene.

– Jeg er ikke overrasket over tallene, sier Hemne-ordfører Ståle Vaag (Ap), som selv ble oppringt av analyseselskapet og stilt de samme spørsmålene onsdag ettermiddag.

– Oppfatningen blant hemnværingene er nok at storsamfunnet burde håndtert dette på en annen måte. Alle ønsker å sende mulla Krekar ut av landet, og man er frustrert over at han sendes ut landet, sier Vaag, og tror man ville fått de samme svarene i Oslo hvis mullaen skulle bodd der fortsatt.

Men selv om et flertall av folk i Hemne er negative til at Krekar skal tvangsbosettes på Kyrksæterøra, så tror han ikke at noen vil ta saken i egne hender.

Frykter ikke reaksjoner

– Nei, det frykter jeg ikke. Én ting er å mene at han burde blitt tatt hånd om i Oslo eller sendt ut av landet. Men om han kommer hit så skal vi gjøre det beste ut av det, og gi det en så trygg ramme for hemnværingene som mulig, sier han.

Norfakta har også spurt 400 personer i det øvrige Sør-Trøndelag om hva de syns om tvangsbosettingen av mulla Krekar i Hemne. Her er de mindre skeptiske til å ta imot den trusseldømte eks-geriljalederen, selv om de fleste likevel er negative. 41 prosent svarer at de er imot at Krekar flyttes til Hemne, mens 20 prosent svarer at de er for.

På spørsmålet om de føler at Krekar utgjør noen sikkerhetsrisiko for folk i Hemne, så er holdningene det samme som blant innbyggerne i kommunen. 61 prosent svarer nei på spørsmålet, mens 22 prosent svarer ja. De øvrige svarer «vet ikke».

Størst skepsis i Frp og Sp

Produksjonsleder Nils Olav Vassås hos Norfakta sier at det er liten forskjell på svarene blant menn og blant kvinner og mellom de forskjellige aldersgruppene. Derimot er det forskjell mellom de politiske partiene, der Frp- og Senterparti-velgere er de mest skeptiske.

Blant de til sammen over 600 spurte, så svarer 48 prosent av dem som stemmer Frp at de tror Krekar vil utgjøre en sikkerhetsrisiko. Blant Sp-velgere er tallet 38 prosent.

Flest Frp- og Sp-velgere er også imot at Krekar skal flyttes til Hemne, henholdsvis 52 og 54 prosent. Men siden «vet ikke»-andelen i Frp er mindre enn hos velgere i andre partier, så er det også 30 prosent som er for at han flyttes dit. Blant Sp-velgere er det åtte prosent som er for.

KrF-velgerne er minst skeptiske til Krekar. Blant de 14 som sier at de stemmer Kristelig Folkeparti, svarer 31 prosent at de er for flyttingen, og ingen av dem tror Krekar utgjør noen fare for innbyggerne i Hemne. Men på grunn av det lave antallet som har svart, er dette på grensen til å være statistisk ugyldig, ifølge Vassås i Norfakta.