– Vi utdanner ikke folk som bedriftene trenger. Her må dialogen mellom skoleeier og næringsliv bli bedre. Vi har kommet et lite stykke, men det er langt på vei nok, sier regiondirektør Merethe Storødegård i NHO Trøndelag.

Nifu (Nordisk institutt for studier av innovasjon, forskning og utdanning) har nylig utarbeidet NHOs kompetansebarometer for 2015. Ett av de regionale hovedfunnene er at 52 prosent av trønderske bedrifter har «et udekket kompetansebehov» per i dag.

Kompetansemangelen får konsekvenser. 18 prosent av de trønderske bedriftene har opplevd at dette har ført til tap av både kunder og markedsandeler, ifølge undersøkelsen. En like stor andel oppgir at mangelen på kompetanse har ført til skrinlegging eller utsettelse av en virksomhetsutvidelse.

Og kanskje mer alvorlig: 13 prosent oppgir at kompetansemangelen har ført til en reduksjon av bedriftens virksomhet.

Trenger håndverkere

I landet sett under ett har 57 prosent - nesten seks av ti bedrifter - et udekket kompetansebehov i stor eller noen grad. Endringene fra fjoråret er marginale. NHO mener at hovedproblemet ligger i det norske utdanningssystemet.

– Skoleeier, altså myndighetene, må ha et skoletilbud som matcher næringslivets behov. Det er blitt veldig populært å ta en allmennfaglig retning, men vi må gjøre det mer spennende å søke yrkesfag. Gis det god nok informasjon? Har vi veiledere som inspirerer elevene? Her er vi ikke gode nok i dag, sier Storødegård.

I Trøndelag har bedriftene særlig behov for ansatte med fagkompetanse innen håndverksfag, ifølge undersøkelsen. 54 prosent av bedriftene oppgir at de vil trenge slik kompetanse i løpet av de neste fem årene. Den samme andelen for ingeniørfag og tekniske fag er 39 prosent.

Samtidig anslår 22 prosent av respondentene at de trenger arbeidstakere med kompetanse innen samfunnsfag, juridiske, økonomiske og administrative fag. Bare ni prosent trenger kompetanse innen matematikk og naturvitenskap.

Kurser faste ansatte

Kompetansemangelen betyr imidlertid ikke at bedriftene leter etter nye arbeidstakere. 90 prosent av bedriftene i undersøkelsen svarer at de vil dekke behovet ved å heve kompetansen til dem som allerede er ansatt. Dette kan skje med hjelp av interne krefter eller eksterne kurs.

– Det går an å gjøre dette bedriftsinternt, slik de gjorde i Verdal. Ved Aker, nåværende Kværner, etterutdannet man allerede faste ansatte og sørget for at de hadde kompetanse til å levere på morgendagens løsninger. Men utdanningssystemet må også være med og løfte, sier Storødegård.

Den landsomfattende kompetanseundersøkelsen ble først gjennomført i fjor. I år har 5685 bedrifter deltatt.