«Pensjonen min strekker ikke til med strøm, lån og husleie. Jula er et mareritt for meg».

«Sønnen kommer på besøk i jula. Jeg har lite penger».

«Boutgifter og strøm spiser opp alt jeg har å leve av i jula».

«Jeg har nesten ingenting igjen etter at boutgiftene er betalt. Jeg ønsker meg litt julemat».

«Jeg har aldri råd til noe ekstra til ungene. Det er sårt i jula».

Dette er begrunnelser fra fem av de over 1500 menneskene som har søkt om støtte i Adresseavisens juleinnsamling i år.

Flere vil få avslag

– Det har aldri vært så mange søkere før. Dette fører til at en del dessverre vil få avslag på søknad om gavekort, sier Tone Arnesen (bildet) fra Kirkens bymisjon, som har ansvaret for årets utgave av Adresseavisens juleinnsamling.

Les også: Årets nissemarsj fikk en ny vri for SFO-barna

Innsamlingen er et samarbeid mellom avisen, Kirkens bymisjon og menighetene i Trondheim. Det er privatpersoner, bedrifter og skoleklasser som sørger for penger i potten. Pengene omgjøres til gavekort for kjøp av matvarer til mennesker i Trondheim som trenger det.

Over halvparten har barn

– Det store søkertallet har nok å gjøre med at Adresseavisens juleinnsamling er blitt mer kjent, men det er ikke grunnen alene. Mange i Trondheim by har det svært trangt økonomisk. Flere enn vi tror, sier Arnesen.

Les også: Jeg håper jeg klarer å feire jul hjemme i år

Diakonene Sølvi Rise og Pål Arne Winsnes møter mange av disse menneskene.

– De lever et liv med stort økonomisk press, mens jeg har alt jeg trenger. Møtene med disse menneskene gjør meg ydmyk, sier diakon i Strindheim menighet, Sølvi Rise.

Ønsker du å bidra? Se hvordan i faktaboksen til høyre!

Strindheim menighet har fått inn 60 søknader til årets juleinnsamling. Cirka en tredjedel av søkerne har støtte fra NAV. Over halvparten har ett eller flere barn. Under en tredjedel oppgir at de er uføretrygdet.

Flere 40- og 50-åringer

Rise engasjerte seg i Adresseavisens juleinnsamling allerede på 80-tallet. Mye har forandret seg siden, understreker hun:

– Tidligere var det langt flere eldre minstepensjonister som søkte. De siste årene er det blitt færre eldre. Antallet søkere i 40-50-årene har vokst veldig. De fleste er mellom 25 og 65 år.

Diakon i Tempe menighet, Pål Arne Winsnes, sier at de fleste som har søkt hos dem er enslige. Winsnes merker godt at han jobber i en bydel med stort behov for juleinnsamlingen. Av totalt 7000 innbyggere på Tempe, har 102 søkt.

– Høye boligpriser er et stort problem. Mange jeg er i kontakt med har mindre enn 3000 kroner å leve på etter at leien er betalt. Jula kommer som enda en belastning, sier Winsnes.

En gave til en venn

Gavekortene sendes ut før innsamlingsperioden er over.

– Innsamlet beløp har vært tilnærmet likt de siste fire-fem årene. Det er dette vi tar utgangspunkt i når vi lager budsjettet, sier Rannei Mesloe, kontorleder i Adresseavisen.

Les også: Sang og spilte seg til 30 000 kroner

1,5 millioner kroner kom inn i fjor.

– Vi deler ut like mange gavekort i år som i fjor, men når antall søkere har økt må noen dessverre få avslag. Vi er svært takknemlige for alle som har gitt til innsamlingen så langt, men må oppfordre flere til å gjøre det samme, sier Mesloe.

Diakonene synes det er trist at ikke alle vil få innvilget søknaden i år.

– Folk flest tenker nok ikke på at såpass mange i Trondheim lever en såpass presset livsstil. Vi ber alle som lever godt om å avse noen kroner. De fleste i Trondheim har det veldig bra, og har derfor mulighet til å gjøre det. Se på det som om du gir gave til en ny venn, som du ikke vet hvem er. Det eneste du vet er at han får en litt finere jul, sier Rise.

Kjøpepress

Diakonene understreker at fattigdom er relativt.

– De færreste i Norge sulter. Vi må måle fattigdom ut ifra Norges målestokk, sier Rise.

Winsnes sier at kjøpepresset i jula kan knekke folk:

– Presset er blant annet skapt av reklame. Det er ekstra hardt for dem som sliter økonomisk i Norge å ha presset fra samfunnet hengende over seg. Skal man tro reklamen, virker det ikke som jula blir bra uten en ny iPad.

De som søker i Adresseavisens juleinnsamling begrunner søknaden sin.

– Noe som går igjen er ønsket om å ha noe ekstra på matbordet. Mange får besøk av barn, og vil skape en fin jul for dem. De føler seg uverdige når de ikke klarer det, sier Winsnes.