Hele 16 besetninger i Trøndelag og Nord-Norge kan være smittet av antibiotikaresistente stafylokokker (MRSA).

I statsbudsjettet for 2015 foreslår regjeringen å utvide dagens erstatningsordning slik at svinebesetninger som må sanere for LA-MRSA får dekket større deler av merutgifter og tap som følger med saneringen.

– Jeg jobber nå for å få på plass en kompensasjonsordning for å redusere den økonomiske belastningen på eiere av svinebesetninger som har fått påvist denne bakterien, sier landbruksminister Sylvi Listhaug.

Les også: Mattilsynet bekrefter smittsom svinesykdom

Trist beskjed

I går fikk en bonde i Nord-Trøndelag den triste beskjeden om at han må slakte hele besetningen.

– De økonomiske tapene som følge av pålegg om nedslakting og sanering kan bli betydelige og har ikke blitt dekket tilstrekkelig av erstatningsordningene, sier Asbjørn Helland, leder i Nord-Trøndelag bondelag.

Han har vært i kontakt med bonden som må slakte grisene.

– Dette er selvsagt tøft for den det gjelder, og det er viktig at storsamfunnet stiller opp. Norges Bondelag har lenge jobbet for å få på plass en økonomisk ordning for bønder som må slakte ned besetningen sin dersom den antibiotikaresistente bakterien LA-MRSA påvises.

Møtte bøndene

Mattilsynet er nå godt i gang med å kartlegge og ta prøver av kontaktbesetningene. Det er pålagt restriksjoner på 16 kontaktdyrehold. Av kontaktdyreholdene er det to i Troms, en i Nordland, en i Sør-Trøndelag og de resterende tolv i Nord-Trøndelag.

– Vi forventer svar på de første prøvene i slutten av denne uken, sier regiondirektør i Mattilsynet, Bjørn Røthe Knudtsen, som var i møte med flere av de berørte grisebøndene i går.

– Alle var opptatt av erstatninger og at de samsvarer med tapet de vil få. Flere understreket at det var en litt annen situasjon når man sanerer en grisebesetningen for å beskytte folkehelsa. Her er ikke bakgrunnen matproduksjon og å sikre dyrehelsa, men å hindre at resistente bakterier sprer seg til mennesker.

Store konsekvenser

Flere av bøndene som er rammet mente også at tidligere erstatningsnivåer ikke dekker tapet.

– Jeg mener økt erstatning fra staten vil styrke bekjempelsen av resistente bakterier, og at det kommer hele samfunnet til gode.

Det er Fylkesmannens landbruksavdeling som har ansvaret for erstatningene.

– Dette smitteutbruddet kan få svært store konsekvenser for norsk svinehold. Enkelte av besetningene som nå blir undersøkt for MRSA er også avlsbesetninger, sier Røthe Knudtsen.

Alle kan smittes

Mens andre land, som Danmark, har gitt opp å bekjempe MRSA, har vi i Norge valgt å utrydde denne resistente bakterien.

Alle MRSA-varianter kan smitte mellom mennesker og dyr. Bakterien gir sjelden sykdom hos dyr og friske mennesker, men for mennesker som allerede har svekket helse kan bakterien gi alvorlige infeksjoner. Det er derfor viktig å holde forekomsten hos husdyr og i befolkningen så lav som mulig, og å unngå at bakterien etablerer seg på sykehus og i andre helseinstitusjoner

Må teste seg

De antibiotikaresisstente bakteriene kan finnes i kjøttet fra svin, men sannsynligheten for at mennesker skal bli smittet gjennom å spise svinekjøtt er svært liten. Bakterien finnes hovedsakelig på overflaten av kjøttet og drepes ved varmebehandling.

– Personer som skal arbeide med husdyr, spesielt svin, bør teste seg for MRSA hvis de tidligere har arbeidet med svin i Danmark eller utenfor Norden, sier regiondirektør Bjørn Røthe Knudtsen i Mattilsynet.

Asbjørn Hellan
– Personer som skal arbeide med husdyr, spesielt svin, bør teste seg for MRSA hvis de tidligere har arbeidet med svin i Danmark eller utenfor Norden, sier regiondirektør Bjørn Røthe Knudtsen i Mattilsynet. Foto: Leif Arne Holme