Reseptblokk og stetoskop må egentlig leveres inn når legene fyller 75 år, men det er noen som absolutt ikke vil bli pensjonister. Den norske lægeforening har 750 medlemmer som er over 75 år, og 133 av dem jobber fortsatt. De to eldste er hele 90 år og bor på Østlandet. I Trøndelag er det ti leger som er over 75 år. Syv av dem bor i Trondheim, mens to bor i Levanger og sistemann er på Inderøy. Jan Vaage, fylkeslege i Sør-Trøndelag, har ennå ikke mottatt en eneste klage på de gamle legene.

- I løpet av de ti månedene jeg har vært fylkeslege har jeg ikke sett noen klagesaker på leger over 70 år. Leger som fortsetter å praktisere etter pensjonsalder er veldig engasjerte personer. De representerer ikke gjennomsnittet av yrkesutøvere, og det er helt sikkert mange av dem har noe å bidra med. Jeg tror ordningen med fornyelse av lisensen gjennom en helsesjekk er en rimelig god ordning for å sikre forsvarlig yrkesutøvelse, sier Vaage.

På samme måte som med førerkort for bil, så må leger over 75 år søke om fornyelse av lisensen.

- De må da dokumentere at de er fysisk og psykisk skikket til å jobbe gjennom en legeerklæring. Søkerne må også dokumentere at de holder seg faglig oppdatert, sier Per Haugum, direktør i Statens autorisasjonskontor for helsepersonell. Før var det kun leger og tannleger som måtte søke om å fornye lisensen sin. Etter en lovendring i 1999 må alle helsearbeidere - sykepleiere, psykologer, fysioterapeuter etc - søke om fornyelse dersom de vil jobbe etter pensjonsalderen. For legene er det graderte lisenser. Det er noen som har fulle rettigheter og kan skrive ut alle slags medisiner. Så er det noen som får lisens, men som ikke får skrive ut narkotiske og vanedannende medisiner. Og så er det noen som kun får drive pasientrettet virksomhet mot familie og venner helt uten noen medisiner. I det offentlige er aldersgrensen for leger 70 år, men det kan avtales fortsatt ansettelse på spesielle vilkår.

Ifølge Den norske lægeforening er det kun Norge og Luxembourg i Europa som har aldersgrense for leger.

- Tradisjonelt har mange leger vært veldig opptatt av medisin. Noen har nok vært like mye gift med jobben som med kona, og da blir det vanskelig å plutselig slutte. Med unntak av kirurger er ikke dette en fysisk krevende jobb, og det er mange eldre leger som bruker mye tid på kurs. De er flinke til å holde seg oppdatert, sier Vaage.