Flere kiilder bekrefter overfor Adresseavisen at det er uvanlig at norske fly øver over de baltiske landene.

- Det er ikke snakk om fly som skal lande og operere der nede. Det er snakk om fire fly som flyr ned på dagstur. Underveis blir de tanket i luften, opplyser oberstløytnant Ivar Moen, som er talsmann for Forsvarets operative hovedkvarter.

Nato-oppdrag

Allerede i neste uke er imidlertid fire norske jagerfly permanent på plass ved Šiauliai-flybasen i Litauen for å operere over de baltiske landenes luftrom i fire måneder fremover. Flyene vil være underlagt Natos-kommando og står i høy beredskap for å avskjære og identifisere fremmede fly – i all hovedsak russiske militærfly – som nærmer seg de baltiske landene.

Moen ved Forsvarets operative hovedkvarter legger ikke skjul på at øvelsen tirsdag henger tett sammen med dette og er en del av forberedelsene.

– Vil ha det i bakhodet

– De baltiske landene har ikke selv kapasitet til å avskjære og møte fly. Vi er glade for å kunne støtte dem, sier major Ivar Magne Stene fra 138 luftving ved Ørland hovedflystasjon. Han blir første sjef for den norske styrken på ca. 70 kvinner og menn som stasjoneres i Litauen. I løpet av det fire månedene oppdraget varer vil totalt ca. 250 av forsvarets personell være del av operasjonen i Litauen for kortere eller lengre tid.

– Det er klart vi vil ha det i bakhodet at det er en spesiell situasjon nå, men jeg tror folk ser frem til å dra. Det er en naturlig del av jobben vår å rykke ut, når det kreves, sier Stene.

Regner med russerne

To norske fly vil til enhver tid stå klare til å gå på vingene i løpet av femten minutter fra alarmen går. Stene sier de norske pilotene er forberedt på at det vil bli mange luftoppdrag i Baltikum. De italienske pilotene de nå overtar ansvaret fra har så langt vært oppe 25 ganger for å avskjære fremmede fly i løpet av sine drøyt tre måneder. Til sammenligning fløy luftforsvaret totalt 63 avskjæringsoppdrag for å møte russiske fly på vei langs norskekysten i hele fjor.

– Er dette snakk om skarpe oppdrag?

–Det er fredsoppdrag, men du kan kalle det skarpt, siden vi flyr med skarpe våpen, akkurat slik vi gjør i vår jagerflyberedskap i Bodø, sier han.

Han understreker at beredskapen i Litauen ikke skal svekke Luftforsvarets kapasitet her hjemme.

Godt forberedt. Major Ivar Stene fra 138 luftving ved Ørland hovedflystasjon sier de norske pilotene er forberedt på at de vil møte russiske fly mange ganger i løpet av oppdraget i Litauen. Foto: Dan Ågren