Som student og frilansfotograf i Byavisa har Grete Kvakland (29) verken råd til å spise ute eller til å bunkre nymotens mat fra Ultra. Ikke minst: Ofte gidder hun ikke lage mat bare til seg selv. Dermed ender det ofte opp med noe superlettvint eller ei brødskive. Kjøleskapet hjemme i Biskop Darres gate i Trondheim ser ofte ut som et nakent polarlandskap eller inneholder mat som egentlig er for gammel til å stå der. Her trengs det nødhjelp og ekspertråd tenkte vi, og utfordret Espen Rønning, kokk på Bar Sofa og Lille London, til å lage noe flott og godt ut fra varene Grete hadde tilgjengelig på kjøkkenet. Med andre ord: Hvordan lage suppe på en spiker?

«Gammel-gammel-potet»

- Egentlig står det ikke så ille til her. Hun har masse smakstilsetninger som kan brukes. Her er både kokosmelk, honning og krydder, konstaterer Espen etter en kjapp befaring i skapene.

- Kan disse brukes, undrer Grete og viser fram en sekk med poteter. De er skrukkete og groene gror for full spiker.

- Kanskje ikke. Like greit å plante dem i jorda og håpe på nye poteter, råder kokken flirende.

På tvers av alt vi har lært på heimkunnskapen, trengs det ikke poteter til for at man skal få en fullverdig middag. Vår for anledningen innleide rockekokk synes heller ikke at ris eller pasta er en absolutt nødvendighet. Derimot finner han fram noen frosne laksefileter, rosenkål fra jul, paprika, honning og rømme.

- Menyen blir ovnsbakt laks og grønnsaktimbal. I og med at Grete bare har rosenkål, blir det bare kåltimbal. Tilbehør blir rømmesaus med soya, forklarer Espen.

Han er på vei til å sette laksen i mikro'en da han blir stoppet av Kvakland:

- Ikke bruk mikro'en - den kan eksplodere!

- Det er like greit. Man får et bedre resultat om man tiner frosne varer i kaldt vann. Helst skal man tine mat i kjøleskap. På den måten bevarer man saftigheten i produktet.

Magert singelliv

- Kjøper du ofte ferdigmat for enslige; kjøttkaker fra Fjordland og frossenpizza?

- Nei, det er ganske sjelden. Jeg er faktisk ganske flink til å lage meg mat når jeg først setter i gang. Det går en del i pastaretter, fisk og blomkålsuppe, sier Grete.

- Klager dine foresatte på ditt dårlige matvett?

- Nei, men vennene mine gjør det. Ha-ha! De synes jeg er litt håpløs i matveien, sier Grete som likevel synes det er én ting som er positivt med de singles kjøkkenstell:

- Etter at det ble slutt med kjæresten, er jeg blitt litt tynnere, da.

- Så noe godt kom det ut av det?

- Ja, man kan vel si det sånn!

Espen trenger en ildfast form til fisken og Grete fisker fram en fra skapet som kokken må børste støv av. Hun unnskylder støvet med at det ikke skal mange spikerbank til i de skrale veggene, før det drysser støv over hele kåken. Den dagen Adresseavisen var på besøk var vannrørene også frosset og derfor måtte hun hente vann i brusflasker hos naboen. Heldigvis har ikke retten behov for mye vann og kokken trenger bare en liten skvett til å skylle av nedstøvede rekvisitter. Men man trenger ikke luksuskjøkken for å lage de herligste retter:

- Hvis man bruker ovnen, kan man lage mye godt. Det er bare å skufle maten inn i ovnen og sette seg ned å lese avisa, råder Espen.

Han legger fisk innsmurt i honning på en seng av paprika i ovnen. I en brødform heller han oppi rosenkål og eggestand. Mens rettene stekes i ovnen, varmer han en boks lettrømme med soyasaus i en liten kjel. Kvarter, tjue minutter og vips - maten er ferdig.

- Jeg er imponert. Det var utrolig godt og lettvint. I hvert fall tilsynelatende, bekrefter Grete etter å ha fortært gladlaksen sammen med undertegnede og fotografen.