I vår samlet Unge Høyre i Sør-Trøndelag inn 1005 underskrifter med krav om å plassere avgangseksamenene før russefeiringen. Underskriftene ble samlet inn ved alle 25 videregående skoler i fylket. Nå er saken utredet og fylkesrådmannen vil ikke søke Kunnskapsdepartementet om å gjennomføre en prøveordning med eksamensavvikling før 17. mai. Saken behandles i onsdagens fylkestingsmøte i Trondheim.

Skuffelse

Sindre Nilsskog, leder i Sør-Trøndelag Unge Høyre, er skuffet.

- Det gikk dessverre som forventet. Det er synd at de har hengt seg så veldig opp i at de ikke får det til i løpet av skoleåret vi er inne i. Det er en formalitet, de kunne prøvd neste år, sier Nilsskog som ledet underskriftskampanjen i vår.

I brevet fra Unge Høyre ble det påpekt på at Oslo, Akershus, Hordaland, Rogaland og Buskerud er i gang med en prosess med å søke prøveordning. «Det vil være klokt å levere en likelydende eller lignende søknad for størst mulig sannsynlighet for innvilgelse hos departementet, da flere sprikende forslag vil gjøre gjennomføringen vanskeligere», heter det i Unge Høyres fremstilling. Fylkesrådmannens innstilling tar ikke tak i disse opplysningene.

- Vi er også skuffet over at de ikke har tatt kontakt med andre fylkeskommuner som har planlagt å søke. De sier de skal undersøke nærmere hvordan de kan få til alternativer til dagens ordinger, men i praksis betyr ikke det at de foretar seg noe, sier Nilsskog.

Vil at departementet vurderer

Hanne Moe Bjørnbet (Ap), fylkespolitiker og leder i Opplæringskomiteen, var kritisk til Unge Høyres forslag i vår. På onsdag fremmer hennes komite, som også teller Høyres Henrik Kierulf, et forslag hvor de ber fylkesrådmannen anmode Kunnskapsdepartementet om å sette i gang et arbeid sammen med Utdanningsdirektoratet og fylkeskommunene for å vurdere mulige endringer i eksamensavviklingen, og eventuelle forsøk i fylker som ønsker dette.

- Det går på at det viktigste er i skolen er læringen. Om man skal endre på skoleruta må det gjøres i samråd med sentrale myndigheter. Hvis en skal avslutte all undervisning før 1. mai må skoleåret komprimeres og det er vanskelig å si hva effekten av det blir. Det er også eksamener som lages sentralt og det må skje noe fra nasjonalt hold om dette forsøket skal være mulig å gjennomføre. Skal det være forsøk i noen fylker må det gis to ulike eksamener. Det var en enstemmig opplæringskomite som ikke ønsket at fylkeskommunen skulle søke, sier hun.

Lærere skrev også under

- Det pekes på en rekke organisatoriske utfordringer, forstår du innvendingene, Nilsskog?

- Jeg ser innvendinger mot at det er fastsatt timetall i skolen som vi må forholde oss til. Men det er mulig å gjøre noe med. Det handler om hvordan timene brukes og vi tror ikke de mest effektive timene er under russetida. Vi tror det er en dårlig tid for læring, og et av Unge Høyres forslag er blant annet å kutte i høstferien for avgangskullene. Med noe omorganisering av skoleåret skal dette være mulig. Det finnes måter å løse dette på. Vi opplevde også at det var mange lærere som skrev under på dette. Utdanningforbundet bør foreta en spørreundersøke blant sine egne medlemmer, sier han.

Etterlyste søknader

Utdanningsminister Torbjørn Røe Isaksen har ikke villet prioritere eksamensendringer for avgangselevene i den videregående skolen, men han har oppfordret fylkeskommuner til å søke prøveprosjekter.

- Det er sikkert mange gode argumenter for å ha avgangseksamen før russetiden, men man må først ha en forsøksordning, sa statsråden ifølge Aftenposten under Høyres landsmøte i vår.

- Når vi ikke engang får inn søknad blir det vanskelig. Jeg hadde håpet den skulle gå gjennom og velger å tro at at når Torbjørn oppfordrer til å sende søknader, så er han også er villig til å godkjenne dem hvis de er gode nok, sier Nilsskog.

- Dropp festen kvelden før

Sturla Fjellstad Hveding (18) er avgangselev ved musikklinja ved Orkdal vidaregåande skole og ser frem til å markere slutten på 13 års skolegang.

- Skole er viktigst for meg. Men jeg tror russetida er noe man fint kan kombinere med skole, det kommer an på hvor mye man vil feste. Eksamenene kommer etter 17. mai, og da tenker jeg at det får bli opp til hver enkelt hva man vil prioritere.

- Jeg er forsåvidt åpen for å teste ut alternativer, og det er en grei debatt å ta opp. Men forslaget om å flytte russetida til etter 17. mai er jeg skeptisk til. En taper mye verdifull tid til å gå gjennom pensum. Skoleåret går veldig fort, månedene flyger forbi. Det er helt sikkert mulig å omorganisere noe, men jeg ser ikke helt poenget ved å rokke ved en sånn tradisjon. Jeg greier ikke å se at det er et så stort problem. Er det viktige prøver eller forberedelser i russetida kan man jo bare droppe festen kvelden før.

- Jeg høres kanskje kjedelig ut, men jeg synes det faller på sin egen urimelighet om man velger å prioritere flaska fremfor skole. Mange har greid det før. Jeg tror det fint går an å ha ei artig russetid samtidig som en presterer på eksamenene, sier Fjellstad Hveding.

Sturla Fjellstad Hveding er russ til våren ved Orkdal vidaregåande skole, men ønsker seg ikke eksamener før russetida. Foto: Privat
Hanne Moe Bjørnbet er leder i Opplæringskomiteen i Sør-Trøndelag fylkeskommune og ber Kunnskapsdepartementet utrede ny eksamensordning. Foto: VEGARD EGGEN, ADRESSEAVISEN