Odd Gunnar Røstad (38) driver Purple Pain Tattoo på Heimdal, og var en av de første som startet tatoveringsvirksomhet i Trondheim. Her får Thomas Olofsson (28) dekket over en gammel tatovering. Foto: Helgesen, Kristian, Adresseavisen

Sommeren har alltid vært høysesong for å tatovere seg. Hos Purple Pain Tattoo har de mer enn nok å henge fingrene i for tiden.

– Fra midten av april til september har vi en eksplosjon av kunder, det tar det helt av. Det er litt bakvendt, for man skal jo ikke ha sol på ferske tatoveringer. Men jeg tror det er fordi at folk går med mindre klær, og det gjør at andre ser tatoveringene og blir påvirket til å skaffe seg selv, sier han Odd Gunnar Høstad (38), som driver Purple Pain Tattoo på Heimdal.

38-åringen tror de har en kundeøkning på rundt 40 prosent på denne tiden av året.

– Det kommer folk innom hele tiden og telefon ringer ofte. Ventetiden her er for øyeblikket på én måned, sier tatovøren.

Økning av tatoveringsstudio

Antall tatoveringsstudio i Trondheim har økt kraftig de siste ti årene. I dag finnes det til sammen syv godkjente tatoveringsvirksomheter i byen.

– Det har vært en voldsom oppblomstring de siste årene. Da jeg startet for elleve år siden, fantes det bare et par tatoveringssteder i byen. Tattoo World og Eric Price, som ikke eksisterer lenger, sier Odd Gunnar Høstad (38), som driver Purple Pain Tattoo på Heimdal.

Høstad startet opp studioet høsten 2003, og driver et av byens eldste tatoveringsstudio. Han er positiv til konkurransen som har blomstret frem.

– Med mange studio får folk større valgfrihet. Nivået på artistene her i Trondheim er veldig høyt, og alle tatovører har sin egen stil. Jeg anbefaler at folk finner artisten som passer deg selv best, sier trondhjemmeren.

Selv om det strømmer på med kunder til Høstad, merker han at det har kommet til flere studio de siste årene.

– Ventetiden hos oss har gått ned på grunn av mer konkurranse. Før hadde jeg syv til åtte måneders venteliste, sier han.

Trend

Tatoveringstrenden er større enn noen gang. Du ser kunsten på stranden, i gatene, på jobb, og slår du på tv-en, pryder den de fleste av fotballspillernenes kropp i Brasil-VM.

– Vi merker at folk i alle aldersgrupper og samfunnslag tatoverer seg. Det er ikke lenger forbeholdt de som vil skille seg ut. Man trenger ikke være sjømann for å gå med dem, sier Høstad. Selv om tatoveringer er veldig trendy for øyeblikket, er Høstad forberedt på hardere tider i bransjen.

–Det er klart det vil bli tøffere når boblen sprekker. Tatoveringer vil ikke holde seg like populært for evig. En vakker dag blir etterspørselen mindre, og da vil nok noen studioer slite, sier han.

Barnas navn på armen

Geir Eirin Rostad (27) fra Soknedal ble mor til lille Leander for tre måneder siden. I dag har hun tatt turen til Heimdal for å tatovere navnet til den nyfødte sønnen på underarmen.

– Det er ikke like morsomt for minstemann, men det går nok bra, smiler hun.

Soknedalingen, som er bosatt på Lundamo, har også tatovert inn navnet til sine to andre barn. 27-åringen vet godt hvorfor hun vil ha barnas navn på armen.

– Jeg føler at det ble veldig naturlig å ha navnene på armen. De er mine for evig, sier hun.

–Folk tar over alt

Terskelen for å tatovere seg på synlige plasser har blitt mye lavere. Før var det en bekymring for å ikke få jobb hvis man hadde synlige tatoveringer.

– I dag er det nesten mer vanlig å ha en tatovering enn å ikke ha. Jeg tror arbeidsgiverne vil slite hvis de kun skal ansette folk uten, sier tatovør Høstad.

For tiden er det den litt mer tradisjonelle stilen som går igjen hos folk. Roser, kontraster og rette streker er populært, opplyser han.

– Kvinnene vil helst ha tatoveringer på skulderen og ankelen, mens mennene foretrekker overarmen, opplyser han.

Foto: Adresseavisen