Elevene ved MDD-linja ved Fosen videregående skole i Bjugn protesterer mot nedleggingen på den måten de kan best.

–Vi skal sette opp det beste musikalprosjektet noen gang, en 80-tallsmusikal som heter «Rock of ages». Vi skal vise alle hva vi er gode for, og spørre fylkeskommunen en gang til: Vil dere virkelig legge ned ungdoms-entreprenørene på Fosen?

Det sier avgangselev Emma Stormo Andersson. Hun fortviler både over nedleggelsen av MDD-linja og over at ungdomsbedriften Peers internasjonale teaterensemble (PIT) forsvinner som en direkte konsekvens av nedleggelsen.

Les kronikken «Musikk, dans og drama? Nei takk» her

Satser internasjonalt

PIT er etablert og styrt av elevene ved musikklinja, og planlegger og gjennomfører én stor forestilling hvert år. Ifølge Andersson har PIT en gjennomsnittlig omsetning på 250 000 kroner i året.

–Vi hadde som mål å få inn 100 000 kroner i sponsormidler til vårens musikal, og det har vi fått til. Det blir nok den dyreste musikalen vi har hatt, men også den flotteste, sier hun.

PIT satser internasjonalt, og til vårens rockemusikal flyr de inn profesjonelle dansere fra Riga. Mot slutten av skoleåret skal bedriften besøke en tv-stasjon i Riga, som skal lage et tv-program om «Rock of ages».

–Tror dere at denne forestillingen kan hindre nedleggelse?

–Jeg tror vi kan nå politikerne gjennom denne forestillingen. Hvis vi kan få dem hit, eller ta produksjonen til Trondheim. Da kan vi vise dem at vi betyr mer for folk enn de er klar over, sier musikkeleven.

Får to timer musikk i uka

Fylkesordfører Tore Sandvik sa i et intervju tirsdag at det ikke blir aktuelt å opprettholde linja i Bjugn på grunn av at for dårlig elevgrunnlag. Men at elevene får et godt tilbud gjennom ekstra tilskudd til fordypning i musikk på utdanningsprogrammet studiespesialisering.

–Dette er en unik mulighet til å tilby kulturfag til alle elever på skolen gjennom prosjekter som for eksempel musikal. Både på Frøya og Strinda videregående skoler gir man elevene hvert år et godt tilbud innen musikk, dans og drama gjennom fantastiske oppsetninger uten ekstra tilskudd av noe slag, sa Sandvik tirsdag

Emma Stormo Andersson er klar over at det blir mulig å velge to timer musikkfag i uka på Fosen vgs. fra neste år, men tror ikke det blir noen musikal av det.

–Da må alle jobbe på fritiden. Dette krever enormt mye arbeid, blant annet intensive øvinger gjennom flere uker. Jeg tror ikke folk vil gi opp fritiden sin for å lage en ny musikal, sier hun.

- Nedleggelsen er trist for de små som liker å synge, det er trist for den eldre generasjonen, for det er vi som kommer og spiller og synger for dem på eldresentrene. Og det er trist for kommunen som blir stemplet som en ikke-kulturell kommune fordi MDD-linja blir borte, sier hun videre.

–Slett bokholderi

Daglig leder i Bjugn kulturhus, Svein Strugstad reagerer kraftig på at Sandvik trekker frem Strinda videregåendes prosjekter som eksempel på hvordan det kan gjøres.

–Strinda videregående skole setter av store deler av skoleåret for at elevene kan gjennomføre sine musikalprosjekter. Det er mye mer enn to timer musikkteori i uka, sier Strugstad, som selv har barn som har gått på Strinda vgs.

I sin kronikk i tirsdagens avis skriver han blant annet at MDD ved Fosen videregående skole legges ned fordi politikerne har drevet slett bokholderi.

–En uvettig samferdselspolitikk er blant årsakene til at kassabeholdningen nå ikke strekker til for å inkludere den alltid tilbakevendende taperen, kulturen, skriver Strugstad, som heller ikke har gitt om kampen for å beholde musikk, dans og dramalinja i Bjugn.