– Nå har vi sjansen, sier Venstres Erling Moe, leder for kulturkomiteen i Trondheim kommune.

– Det er det viktigste arrangementet i sitt slag i Norge, og vil være et løft for byen og musikklivet her, mener han, og trekker fram alle prisene som lørdag ble vunnet av musikere med røtter i Trondheims musikkliv.

Utløpte avtaler

Bakgrunnen for Moes utspill er at både NRKs og Stavangers avtale med Spellemann nå skal reforhandles. Avtalen mellom Spellemann og Stavanger var bindende i tre år (som nå har gått), med opsjon på tre år til. Men Spellemann skal nå forhandle både med NRK (eventuelt TV2), produksjonsselskap og deretter med potensielle arrangørbyer.

Både Stavanger kommune og Stavanger konserthus ønsker å fortsette dagens ordning, Spellemann selv er også positiv med forbehold.

– Det har fungert veldig, veldig fint de årene vi har vært i Stavanger, men hva som skal skje framover, har vi ikke bestemt, sa styreleder for Spellemann, Marte Thorsby, til NRK Rogaland før helga.

Sponset med millioner

Erling Moe (bildet) ønsker å involvere andre aktører og arenaer rundt arrangementet, slik at showet ikke blir det eneste som skjer. Han nevner seminarer, konferanser, workshops og konserter – i stil med Spellemanndagene i Stavanger.

– Næringslivet må kjenne sin besøkelsestid. Vi må gå i luka, og vi må gjøre det kjapt, hevder Moe, som nå vil ta initiativ til å samle relevante aktører innen politikk, musikk og næringsliv rundt bordet for å se hva Trondheim kan få til.

– Det er jo ikke et anbud det er snakk om, men pakken må være god nok til at Spellemann skal velge Trondheim.

For det blir ikke billig å få Spellemann til byen. Det er ikke offentlig kjent nøyaktig hvor mye næringslivet i Stavanger har sponset Spellemann med, men det skal være snakk om mange millioner årlig – inkludert rene sponsorpenger fra blant andre Skagenfondene, samt rabatter på hotell og transport med mer.

I tillegg støtter Stavanger kommune Spellemann-gjennomføringen med en halv million årlig, i tillegg til driftsmidler øremerket konserthuset.

Erling Moe mener Olavshallen er den eneste aktuelle arenaen. Spellemannprisen ble sendt fra Olavshallen i 1990, og Olavshallens direktør Bjørgvin Thorsteinsson mener det hadde vært hyggelig å ta den tilbake.

– En selvfølge å undersøke

– Men showet har utviklet seg voldsomt siden den gangen, og jeg er usikker på om Olavshallen har den kapasiteten som skal til i dag, sier Thorsteinsson (bildet).

– Som kulturby er det uansett en selvfølge at Trondheim er med på løpet og sonderer terrenget. Vi kommer til å ta kontakt med NRK for å undersøke hva som skal til og om det i det hele tatt er mulig for oss å være vertskap. Vi vil selvsagt også delta i samtaler med politikere og næringsliv, sier Thorsteinsson.

– Generelt kan jeg si at det ikke er noe i veien for å lage spennende tv fra Olavshallen, den egner seg godt til store, tv-sendte show, sier Petter Wallace, eksternsjef i NRK.

Han presiserer likevel at det er altfor tidlig å si hva som vil skje neste år.

Uansett ikke til Oslo

– Først skal vi sette oss ned med Spellemann og diskutere rammer for videre satsing. Dersom vi blir enige med dem, skal vi diskutere med Stavanger og produksjonsselskapet, forklarer Wallace.

Men én ting er sikkert – med NRK på laget (TV2 hadde rettigheten fra 2003 til 2012) flytter ikke Spellemann tilbake til Oslo.

– Det er en forutsetning for at vi skal være med. Vi er en allmennkringkaster for hele landet, og tar det på alvor. Å bidra til at store tv-begivenheter finner sted utenfor Oslo er en viktig del av vårt oppdrag, sier Petter Wallace.

Trondheim neste? Morten Abel vant hedersprisen under årets Spellemannprisutdeling i Stavanger. Nå vil Venstres Erling Moe ha showet til Trondheim. Foto: Carina Johanse, NTB Scanpix