- Det mangler i alle fall tre fulle jordmorstillinger for å få dekt behovet for jordmødre i Trondheim, sier leder i Den norske jordmorforeningen, Kirsten Jørgensen til Adresseavisen.

Jordmortjenesten i Trondheim har ifølge Jørgensen ikke blitt utvidet siden 2008, noe som går mot de nasjonale retningslinjene om å øke tjenesten.

Et vedtak bystyret gjorde i august sier også at alle som ønsker det skal få tilgang på jordmor under graviditeten, men at for at dette skal kunne gå må antall jordmorkonsultasjoner per gravid vurderes.

Dette bekymrer Jørgensen.

- I det leser jeg at det blir færre konsultasjoner med jordmor per gravid, og det er feil vei å gå når tilbudet allerede er for dårlig, sier hun.

Les mer: Kampflybase-babyene gir rekordtall

Mer jobb i 2016

Fra 1. januar i 2016 får jordmødrene også en utvidet rett til rekvirering av prevensjon, som å sette inn spiral, og til å gi prevensjonsveiledning.

- Da blir det enda mer å gjøre for den enkelte jordmor, uten at det egentlig er ressurser til det, sier Jørgensen.

Les mer: Guri visste ikke at hun var gravid, så startet fødselen

Jordmorforeningen er opptatt av at Regjeringen skal følge opp regjeringserklæringen, som sier at jordmortilbudene skal økes i de norske byene. Men midlene som har vært satt av i statsbudsjettet, har sjelden kommet jordmødrene til gode.

- Kun én av fem jobber fulle stillinger, og nær 200 kommuner i Norge har ikke jordmødre. Vi har nasjonale retningslinjer som peker på hvor viktig det er at gravide skal få velge om de vil gå til jordmor eller lege. Men mange steder er ikke dette mulig, sier Jørgensen.

Les mer: Velg et naturnavn til babyen

Økt antall keisersnitt

En annen konsekvens av et for dårlig jordmortilbud, økt antall keisersnitt, mener Den norske jordmorforeningen.

- En konsultasjon hos jordmor er ikke en medisinsk vurdering, det handler om så mye mer. Vi må inn tidlig å forebygge helseproblemer, avdekke rus- eller voldsproblemer. I tillegg må vi forberede de gravide til fødsel, amming og legge til rette for normal fødsel, spesielt hos de med fødselsangst, sier Jørgensen.

Jordmødre ved St. Olavs Hospital har tidligere uttalt til Adresseavisen at andelen keisersnitt går ned med jordmor til stede under hele fødselsforløpet. Og det blir mindre bruk av epidural, tang og vakuum. De viser til Verdens helseorganisasjon som ikke anbefaler at operasjonen utføres på flere enn 10–15 prosent av alle forløsninger.

Les mer: Færre keisersnitt ved OUS

Trondheim vokser

- Budskapet mitt under landsmøtet er at det er for få jordmorstillinger som dekker de områdene jordmødrene er satt til å gjøre, sier Jørgensen.

Tall fra jordmorforeningen viser at hver fulltidsansatte jordmor har mellom 700 og 800 konsultasjoner i året. Om hun skulle ha utført alt det de nasjonale retningslinjene krever hver enkelt skal gjøre, ville jordmora hatt 1000 konsultasjoner i året.

Les mer: Sommerbarna strømmer på

- Befolkningsveksten er rask i Trondheim, og det er fint. Men det må være nok ressurser til å ta seg av de gravide. Mange studenter blir også gravide her i byen, og det er derfor viktig at jordmortjenesten er et lavterskeltilbud, sier hun.

Leder i Den norske jordmorforeningen, Kirsten Jørgensen. Foto: Eddy Grønset
Leder i Den norske jordmorforeningen, Kirsten Jørgensen, foran de 200 jordmødrene som deltok på landsmøtet. Foto: Eddy Grønset