Konkurransetilsynet frykter av avtalen kan gå utover konkurransen i dagligvaremarkedet, og at det kan føre til ytterligere samarbeid. NorgesGruppen og Ica har til sammen omtrent halvparten av omsetningen i dagligvaremarkedet, påpeker tilsynet.

– Med en slik markedsstyrke er det fare for at dette samarbeidet kan svekke konkurransen. Det kan i sin tur gå ut over forbrukerne, i form av høyere priser eller dårligere utvalg. Derfor er vi bekymret og vil se nærmere på hvorvidt avtalen kan være i strid med konkurranseloven, sier konkurransedirektør Christine Meyer.

Hun mener dagligvaremarkedet har flere kjennetegn som gjør at det kan utvikles stilltiende samarbeid mellom kjedene. Nå er tilsynet bekymret for at avtalen om innkjøps- og distribusjonssamarbeid kan øke sannsynligheten for et slikt samarbeid.

Ministeren vil følge saken nøye

Matminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) er også kritisk til avtalen.

-Hvis dette blir en realitet, er det er ikke noe bra at det blir færre og færre innkjøpere i norsk dagligvare. Da blir makten også større for de få innkjøperne som er igjen, sier han til NRK.

Han frykter at det vil bli vanskeligere for små og nye aktører å komme seg inn på markedet hvis makten til de tre største innkjøperne blir enda større.

– Dette må vi derfor følge veldig nøye. Vi ønsker at de som produserer mat i Norge skal få sine produkter inn i hyllene, og da kan en tung aktør som NorgesGruppen få for stor markedsmakt, frykter Vedum.

Han sier det kan komme nye regler for å unngå en slik maktkonsentrasjon i dagligvaremarkedet.

– Vi har satt i gang et lovarbeid. Og det kommer et lovutvalg 1. mai som skal se på maktforholdene i dagligvarekjedene og komme med et forslag til lovregulering. Den diskusjonen vi ser nå, gjør jo dette lovarbeidet enda mer aktuelt, sier matministeren.

Bekymret for maktkonsentrasjon

– Dette er dårlig nytt for norske forbrukere, sier Gunnstein Instefjord, fagdirektør for mat og handel i Forbrukerrådet til NTB.

Han er bekymret for at makten i matbransjen samles på færre hender.

- Saken aktualiserer at vi må få på plass en lov om god handelsskikk som kan bidra til sunnere maktforhold til dagligvarebransjen, sier Instefjord.