Det er klart for kondisjonstest på tredemølla til Cerg, KG Jebsen Senter ved St. Olavs Hospital. Her skal Helen Jøsok Gansmo (43) og Bjarte Rambjør Heide (39) få svar på hvordan det egentlig står til med formen.

Doktorgradsstipendiat i klinisk medisin, Siri Marte Hollekim, forklarer hvordan testen skal utføres, og så er de i gang. Stigningen på tredemølla blir brattere og brattere, og båndet går raskere og raskere. Pulsen nærmer seg maks. Etter kort tid får de svaret: En gjennomsnittlig nordtrønder på samme alder har bedre kondisjon enn de begge. Det viser resultatene fra det store helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag (HUNT).

Høy puls og melkesyre

De innrømmer at det er en liten nedtur å få den beskjeden fra Siri Marte Hollekim, men egentlig var både Gransmo og Heide forberedt på at den fysiske formen ikke er på nivået den bør være.

–Så sliten har jeg ikke vært siden gymmen på gymnaset, sier Gansmo.

LES BLOGGEN: - Nå er det ingen vei tilbake

Den rosa treningstoppen har fått svetteperler på ryggen og kroppen jobber med å kvitte seg med melkesyre i beina.

– For et år siden trente jeg på 3T fem ganger i uka og tok meg ut som dette. Det er sånn med meg. Det er alt eller ingenting når det gjelder trening, sier Bjarte Rambjør Heide mens han tørker svetten fra panna.

Bedre form på sykkel

For lite regelmessig trening er en dårlig oppskrift på god form, men det skal både Helen og Bjarte gjøre noe med. Ikke ved hjelp av personlig trener og kort på helsestudio. Nei, nå skal Helen og Bjarte bli jobbsyklister, og de skal blogge om livet på sykkelsetet på adressa.no. Fra og med lørdag vil de dele sine erfaringer med Spreks lesere. Det er ikke sikkert de klarer å sykle hver dag, men de håper de kan fortelle om en merkbar helsegevinst når de tar testen på nytt i september.

Siri Marte Hollekim er optimistisk på vegne av duoen.

– Å sykle til jobben er et lavterskeltiltak for å bli mer aktiv. Helen og Bjarte har aktive dager med familie og jobb. Men ved å sykle til jobb vil de nå Helsedirektoratets anbefalinger om 30 minutter med moderat aktivitet hver dag, sier hun.

– Hvor mye kan de forvente å forbedre kondisjonen sin i løpet av tre-fire måneder med å å sykle til jobben?

–Det er vanskelig å si. Det avhenger av intensiteten på syklingen. Men hvis Helen øker okygenopptaket sitt med fem milliliter, kan vi forvente at hjertet hennes slår omtrent ti slag færre per minutt når hun gjør samme arbeid som i dag. Dermed vil Helen orke å gjøre mer med samme antall hjerteslag som før. Hun blir mer effektiv, forklarer Hollekim.

Må tillate seg å bli andpustne

Økt fysisk aktivitet vil ha en stor helsegevinst med tanke på å unngå livstilssykdommer som hjerte- og karsykdom, samt diabetes 2.

– Ved å tillate seg å bli andpustne i en oppoverbakke i ny og ne, vil de få rask effekt av å sykle til jobben. Og rekker de ikke å sykle hver dag, kan de prøve å bli litt mer andpustne de dagene de sykler. En kan kompensere for redusert mengde ved å øke intensiteten. Kanskje kan de sykle en ekstra bakke, foreslår Hollekim og legger til:

– Men det fine med ambisjonen deres om å sykle til jobb, er først og fremst at at de vil røre seg litt mer hver dag. Hvis vi alle kan sitte en time mindre hver dag, vil det være veldig positivt for helsa vår. Man må ikke absolutt trene, men vær i bevegelse.

Både Helen og Bjarte har helsegevinsten som den viktigste motivasjonen for å bli jobbsyklister. For det er ingen tvil om at det enkleste er å hive seg i bilen når man skal på jobb.

– Hvordan skal jeg gjøre det med klesskift for eksempel? Og hvor mye lenger tid vil ting ta, undrer Gansmo.

De første dagene som jobbsyklister har gitt noen svar. Som for eksempel at Bjarte kommer seg raskere til jobben enn kona når de går sammen ut av døra om morgenen. Han sykler til Brattørkaia, mens hun tar bussen til byen.

Vil løpe fra gutta

–Hva håper du blir effekten av å sykle til jobben, Bjarte?

–Jeg vil være i stand til å kunne løpe så mye jeg vil på fotballtreningene med gutta, sier han.

–Enn du, Helen?

–Jeg håper jeg går ned noen kilo og at jeg blir flinkere til å ta vare på meg selv ved å ta meg tid til å være fysisk aktiv. Kanskje kan jeg sykle noen treningsturer også?

Det er noen praktiske utfordringer knyttet til det å være jobbsyklist. Dårlige garderobefasiliteter på jobb, gjør at Helen Jøsok Gansmo pakker skiftetøyet i en stor sekk. Foto: Vegard Eggen